Столичната община реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез регулиране на налягането. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В началото на 2021 година Столична община съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и Кюбико ООД със съдействието на UDIH – хъб за цифровизация на комуналните услуги, стартираха инициатива за обследване на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори. За целта в шест обекта на столичния Автотранспорт и Електротранспорт бяха инсталирани дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните.

От събраната информация беше установен висок, постоянен разход на вода в часови интервали без активна дейност в обектите. В същото време измерванията показаха, че налягането на водата в трите обекта варира от 4,7 бар до 6,2 бар при необходими около 3,0 бар.

За оптимизация на консумацията и намаляване загубите на вода в три от обектите – Трамкар връзка 2, Гараж Дружба – питеен водопровод и Тролейбусно депо Надежда бяха монтирани регулатори на налягането. И в трите обследвани сгради налягането беше понижено до 3,3 бар. В резултат на предприетите действия средният денонощен разход на вода във всеки един от обектите беше намален с до 30%.

Полученото намаление на загубите на вода в трите пилотни обекта, показват голямата ефективност на приложеното решение за оптимизация на консумацията и намаляване на физическите загуби чрез регулиране на налягането на водата.

Кристиан Кръстев, зам.-кмет в направление "Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община, коментира: "Използването на иновативни технологии за подобряване на ефективността на всички общински дружества е приоритет за Столичната община“.