Бургас отбелязва 125-та годишнина от основаването на Тракийско движение в България с документална изложба, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. В Културния дом на НХК най-голямото тракийско дружество в страната - "Странджа“, събра множество потомци на тракийци, които както с кулинарна, така и с документална изложба, разказаха живата история на предците си.

Сред официалните гости бяха Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, кметът на Бургас Димитър Николов, Божан Божанов, зам. областен управител на област Бургас, Стефан Колев, председател на Тракийско дружество "Странджа“, Гено Пухов, зам.-председател на върховния комитет към Съюза на тракийските дружества в България, проф. Светлозар Елдъров и д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт.

Експозицията, която ще бъде разположена на пл. "Тройката“ в Бургас, за да бъде достояние до всички жители и гости на града, съчетава снимков и документален материал, който разказва 125-годшната история на организираното тракийско движение – от създаването на Тракийско дружество "Странджа“, на Съюза на тракийските дружества в България до ден днешен. В нея са представени най-видните фигури в тракийското движение, чиито имена още отекват в народната памет.

"Всички дейности, които проведохме в страната през тази година, бяха посветени на тази знаменита годишнина. Искам да споделя, че смисълът на всичко, което прави Съюзът на българските дружества в България, е да търси консолидация и обединение на нашето общество. Имаме приоритетни цели и ценности в името на героите, на хилядите загинали за свободата на България – на Тракия, Македония и на всички съставни части на страната, в името на тези, които са отдали живота си на една изключителна кауза. Те са имали силата да ни завещаят тя да бъде:

"Не забравяйте, но не отмъщавайте“. Смисълът на всичко, което правим, е да насочим сигнали към младото поколение да знае какво е България и с колко жертви и борби се е стигнало до това да имаме суверенна държава. Искам да изразя увереност, че това, което ни разделя, ще е на заден план и все повече като народ ще се обединяваме около общи цели и задачи“, заяви председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

По време на церемонията той връчи почетен плакет за принос "125 години Тракийско движение“ на кмета на града Димитър Николов.

"За мен е чест и привилегия да бъда на това събитие. Благодаря на г-н Премянов за всички усилия през последните години за възвръщане паметта и доброто отношение към всички тракийци. Благодаря и на бургаското дружество "Странджа“ за това, че следва традициите и увлича хората със знание, за да помнят какво се е случило по нашите земи. Няма бургаска фамилия, в чиято история да липсват хора, свързани с процесите на преселение по време на войните. Бургас е съставен основно от бежанци от Егейска и Македонска Тракия, затова ние сме призвани винаги да помним. А тази изложба е знак за това, че именно вие сте пазителите на паметта“, заяви кметът.

Мария ПОПЧЕВА