Министерският съвет одобри позицията на България и мандата за нейното представяне в редовно заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване“, което ще се проведе на 7 декември 2021 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В раздел "Незаконодателни дейности“ се очаква министрите на здравеопазването да одобрят Заключения на Съвета относно укрепване на Европейския здравен съюз. Документът насърчава координираните действия на държавите членки на ЕС в четири ключови области за изграждането на силен и устойчив Европейски здравен съюз - иновативни решения за устойчиви здравни системи; достъпност и наличие на лекарствени продукти и медицински изделия; глобално здраве; борба с рака.

Акцент в дискусията на министрите ще бъде поставен върху актуалната ситуация с COVID-19 и бъдещите действия на ЕС. България ще очертае актуалните предизвикателства, свързани с ваксинирането на населението, прилагането на бустерни дози, предоставянето на надеждна информация за гражданите относно ваксините, бъдещето на цифровия COVID сертификат, споделянето на ваксини с трети страни, последващите мерки по границите на държавите членки.