Москва. Русия и нейните партньори ще настояват, че е недопустимо НАТО да продължи да се разширява на Изток и ще поиска юридически гаранции, заяви президентът на страната Владимир Путин на церемония по връчване на акредитивни писма на посланици, пише "Взгляд“.

"Говорейки пред Министерството на външните работи, вече подчертах, че нашата дипломация сега е изправена пред основната задача да се стреми да предостави на Русия надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. В диалог със Съединените щати и техните съюзници ще настояваме за разработването на конкретни споразумения, които да изключат всякакво по-нататъшно напредване на НАТО на Изток и разполагането на оръжейни системи, които ни заплашват в непосредствена близост до Руската федерация“, заяви руският лидер.

По-рано държавният глава предложи започване на преговори за неразширяване на НАТО на Изток. Путин подчерта, че Русия е заинтересована от успешната работа на дипломатите и е готова да съдейства.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков призова САЩ и техните партньори от НАТО "да спрат да концентрират военен юмрук по границите на Русия и да помпат Украйна с модерни оръжия“. Той предупреди Киев да не създава ново бедствие в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов