Настоящият заместник-министър на финансите и член на Изпълнителния съвет на СДСМ Димитър Ковачевски в сряда официално внесе кандидатурата си за председател на Социалдемократическия съюз на Северна Македония, предава скопският телевизионен канал "ТВ 21“.

"Съгласно сроковете днес внесох кандидатурата си за председател на партията, заедно с моята визия и програма - Заедно, отговорно и всеотдайно. Програмата се основава на три стълба - социалдемократическа визия и ценности на действие, икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт и справедлив шанс и ясна система, чрез която най-добрите получават отговорността и шанса“, каза Ковачевски пред централата на СДСМ.

По думите му, партията преминава през предизвикателство, което я променя и където всеки член на партията е важен и всеки член на партията ще има думата.

"Един от основните ми ангажименти е да възстановим единството в партията и да възстановим единството в обществото, за да имаме по-силни демократични партии и да имаме по-силно общество. Най-важното за нас е да възстановим вярата, че можем и трябва сами да подобрим обществото си, като имаме предвид ясния път на нашето общество към европейската интеграция“, каза Ковачевски

Относно това, че ще има силно влияние от Зоран Заев, Ковачевски каза, че ще потвърди работата и почтеността си чрез работата си и решенията, които ще вземе, ако бъде избран за председател на СДСМ.

Отговаряйки на журналистически въпрос за преговорите с Алтернатива за влизане в правителството, Ковачевски изрази надежда, че Алтернатива ще вземе положително решение, което в крайна сметка зависи от техните партийни органи, и ще стане част от правителственото мнозинство, защото, както каза, ще осигури стабилно правителство, което може да реши големите проблеми, пред които е изправена страната, като глобалната пандемия, европейската енергийна криза и предизвикателствата за поддържане на жизнения стандарт на гражданите.

След потвърждаването на оставката на Заев, който беше лидер на партията от 2013 г., миналия петък, 26 ноември, Централният съвет на СДСМ обяви предсрочните вътрешнопартийни избори, които ще се проведат на 12 декември.

Процедурата за кандидатстване за извънредните вътрешнопартийни избори на СДСМ продължава до 3 декември, като досега кандидатура е подала бившият заместник-председател на СДСМ Фросина Ременски.

Превод и редакция: Иван Христов