Близо 2,6 млн. лв. отпусна Министерският съвет за финансиране на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата се предоставят като допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г.

По-голямата част от финансирането - малко над 1,7 млн. лв., се отпускат по националната програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование". Те ще се разпределят за два вида дейности. 1,2 млн. лв. са за внедряване на образователни електронни ресурси, софтуер за професионално обучение и електронен дневник. С тях ще се финансират 1436 общински училища, центрове за специална образователна подкрепа и за подкрепа за личностно развитие, които искат да използват електронен дневник през учебната 2021/2022 година. Електронните дневници ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат модул за родители.

Близо 86 хил. лв. се отпускат по тази програма й за 19 общински гимназии за закупуване на софтуер за професионално обучение.

Над 432 хил. лв. получават 1295 общински училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа, поискали средства за интернет свързаност. Средствата се отпускат според броя на учениците.

По национална програма "Заедно за всяко дете" се отпускат 23 хил. лв., с които ще се подпомагат екипите за обхват в 51 общински училища и 4 детски градини. Средствата са предназначени за финансиране на дейността на екипите за обхват, за разработване и прилагане на комплекс от мерки за всяко дете и ученик, което е отпаднало или застрашено от отпадане от образователната система.

Близо 710 хил. лв. се отпускат за осем общински училища за техните екипи, изготвили 27 учебни помагала по общообразователни предмети на чужд език.

118 хил. лв. по програмата "Обучение за ИТ умения и кариера“ ще бъдат разпределени между три общински училища, в които обучение ще преминат 119 ученика. 15 учители ще надградят уменията си за разработване на дигитално съдържание и за работа в дигитална среда. Допустими партньори са висши училища и браншови или професионални организации на фирми от ИТ сектора.