Британският външен министър Лиз Тръс по време на посещението си в Естония се качи на танк на заснежен полигон. Както пише The Daily Telegraph, това е било позиране за пред пресата с удачен ракурс, който е бил предназначен да покаже на Владимир Путин, че Великобритания се отнася сериозно към защитата на Украйна от агресия на източната й граница.

Според източник от правителството, Тръс "искаше да види нашите войски на фронтовата линия на НАТО, да разбере как те се обучават и подготвят за агресия и да им благодари за работата, която вършат, за да защитят източния фланг на Алианса“.

Тя предупреди Владимир Путин срещу "действия, насочени към подкопаване на свободата и демокрацията в нашите партньорски страни“, заявявайки, че нахлуването в Украйна би било "стратегическа грешка“.

"Ние ще подкрепим Украйна и стабилността на Западните Балкани, за да гарантираме тяхната сигурност и да засилим икономическата им устойчивост“, каза тя.

Тръс отрече твърденията, че съсредоточаването на руските войски на границата с Украйна е отговор на провокацията на страните от НАТО, и обеща да "подкрепи нашите приятелски демокрации“ в борбата срещу "злонамерените“ дейности в региона.

Както отбелязва вестникът, гледката на Лиз Тръс, возеща се в танка Challenger 2 в естонския град Тапа, напомня за противопоставянето на Запада срещу друг руски лидер Михаил Горбачов. Преди 35 години тогавашният министър-председател Маргарет Тачър беше снимана да се вози в подобна позиция в по-ранна модификация на същия танк на полигон на НАТО близо до западногерманския град Фалингбостел.

Тогава Тачър изстреля тренировъчен шестфунтов снаряд от танка, използвайки лазерна система за насочване. По-късно тя каза, че й харесва. Както отбелязва вестникът, за разлика от Маргарет Тачър, външният министър не е стрелял от танково оръдие.

Превод и редакция: Иван Христов