Две предложения за обявяване на защитени вековни дървета по реда на Закона за биологичното разнообрази са постъпили в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново от началото на годината досега. Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността в институцията, уточни за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че става въпрос за три полски ясенa (Fraxinus angustifolia) в землището на Горна Оряховица и три черници (Morus nigra L.) в землището на павликенското село Караисен.

"Предложението за защита на трите полски ясена е внесено от Асоциация на парковете в България в началото на ноември. Дърветата са в добро състояние, с предполагаема възраст около 120 години, с височина 12 метра, като най-голямото дърво е с обиколка 420 сантиметра. Благодарение на оказаното съдействие от Община Горна Оряховица, която е собственик на дърветата, всички необходими документи за обявяване на трите полски ясена за защитени по реда на глава пета от Закона за биологичното разнообразие са изпратени от РИОСВ в МОСВ“, обясни още Асенова.

Решението на Министерството се изчаква. Другото предложение – за защита на три черници е внесено от гражданин.

"За съжаление дърветата са в много лошо състояние, с големи кухини по протежението на стъблата. Инспекцията поиска извършаването на експертиза на дърветата от Института за гората при БАН, която потвърди наличието на "тежки поражения по стъблата и клоните; значително обезлистяване; голямо количество вторични клони; тежки структурни дефекти, които не могат да бъдат отстранени“, допълни експертът и уточни, че с оглед на това, РИОСВ е информирала вносителя на предложението, че не е целесъобразно трите черници да бъдат обявени за защитени вековни дървета по реда на Закона за биологичното разнообразие.

Луиза ТРАНЧЕВА