На днешното заседание на правителството бе въведена т.нар. мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лв. Това заяви на брифинг служебният транспортен министър Христо Алексиев предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Надяваме се с този акт на Министерски съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация, свързана с отражението на коронавирус кризата“, допълни той.

Христо Алексиев съобщи още, че на заседанието е била одобрена и позиция за подаване на жалба в Съда на Европейския съюз по отношение на Пакета "Мобилност“, който е дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт.

Транспортният министър информира и каква е ситуацията с кораба "Вера Су“. В момента той е поставен на сух док и ще бъде възстановен, за да може да е плавателен.

"Държавата в момента е задържала този кораб. Той е нейна собственост. Ако разходите, които България е направила, не бъдат покрити от застрахователите, корабът ще бъде продаден на открит търг“, посочи Алексиев.

По думите му срокът за плащане на разходите изтича през следващата седмица и с оглед състоянието на кораба, вероятно ще се продаде за около 3 млн. лева, което би покрило разходите по акцията и последващия авариен ремонт.

Той добави, че е подготвено задание за проектиране и строителство на нов многофункционеален спасителен кораб за нуждите на страната ни.

"Финансирането му бе включена в новата ОП "Транспортна свързаност“, която миналата седмица беше изпратена в ЕК. Това е залегнало като приоритетен проект. Можем в началото на годината да обявим процедура за проектиране и строителство на нов уникален спасителен кораб за България, който може да бъде използва и за практическо обучение на студенти от Военноморското училище и Техническия университет във Варна. Корабът може да бъде използван и за научноизследователските дейности и мисии“, добави министърът.

Теодора ПАВЛОВА