Китайското разузнаване провежда "мащабни операции“ за шпионаж против Великобритания и нейите съюзници, заяви директорът на МИ-6 Ричард Мур в първото си публично изказване от встъпването в длъжността през миналата година, пише London Evening Standard.

В реч, изнесена от ръководителя на британското разузнаване в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, Мур отбеляза, че Китай и неговите офанзивни действия в момента са "най-висок приоритет“ за МИ-6. Мур предупреди, че всяка "погрешна оценка“ на твърде уверен в силите си Пекин по въпрос като Тайван може да се превърне в "сериозна заплаха“ за световния мир.

Според ръководителя на MI6 китайското разузнаване се е прицелило в лица, работещи в правителствени агенции и области, които представляват интерес за Пекин. КНР може да се стреми да открадне технологии, да посее разделение в общественото мнение и при процеса вземането на политически решения и да упражнява "неправомерно влияние“ върху китайската диаспора в чужбина. "Сега, когато силата и желанието на Китай да го демонстрира нарастват, се извършват измествания на тектоничните плочи“, каза Мур.

Ръководителят на МИ-6 също така обърна внимание на факта, че Китай не само е разработил своите технологии за "полицейска държава“ за контрол на собствения си народ, но и ги изнася за други авторитарни режими. "Тревожно е, че Китай все повече изнася тези технологии за контрол и наблюдение на други правителства, разширявайки мрежата за авторитарен контрол в цялата планета“, категоричен е ръководителят на МИ-6.

"Единственият най-висок приоритет за МИ6 е да се адаптира към света, засегнат от възхода на Китай. Като тайна разузнавателна служба, ние трябва да можем да действаме незабелязано в условията на съществуването на мрежи за наблюдение по целия свят “, добави Мур.

Освен за Китай, директорът на МИ6 говори и за Русия. Важно е западните страни да се изправят срещу "пълния спектър“ от заплахи от Москва, от "санкционирани от държавата атаки“ като отравянето в Солсбъри до използването на политически марионетки за подкопаване на стабилността на Балканите, каза той. "Нито една страна в Европа или извън нея не трябва да се съблазнява от идеята, че асиметричните отстъпки към Русия могат да променят нейното поведение към по-добро... Москва не трябва да се съмнява, че нашите съюзници подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните признати на международно ниво граници, включително Крим“, обобщи Мур.

Ръководителят на МИ6 коментира и ситуацията в Афганистан, като отбеляза, че не трябва да се позволява на големи международни терористични групи отново да използват страната като своя основна база. Докато службата провежда свои собствени операции в Афганистан, Мур каза, че неговата агенция също е в контакт с талибаните, като тества готовността им за сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов