Кметът Здравко Димитров ще запали тази вечер светлините на коледната елха пред Община Пловдив. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от пресцентъра на Общината.

Първото от поредицата събития, които Община Пловдив организира за жителите и гостите на града по повод коледните и новогодишни празници е тържественото запалване на светлините на коледното дърво на пл. "Стефан Стамболов“. Това ще направи лично Кметът на Пловдив Здравко Димитров на церемония тази вечер от 17.30 часа, на която той ще отправи и поздрав към своите съграждани. Естествено ще помага и Дядо Коледа, който ще забавлява децата и техните родители и в празничните дни – 24, 25 и 26 декември, когато на откритата сцена пред Общината по традиция с кратка програма ще се изявят талантливи пловдивски деца.

На откритата сцена тази вечер ще чуем и видим Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева“ към ЦПЛР-ОДК с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова, Вокална група "Магия“ от "Арт Войс Център" с ръководител Румяна Иванова. Водещ ще е Снежана Павлова. Ще има и празнични илюминации.

Елхата е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета и отново ще изглежда внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски. Пловдивското коледно дърво тежи около 1 тон, а заедно с украсата - 1.5 тона.

За първи път ще има и специален кът, изработен от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където всички желаещи – малки и големи могат да си направят снимки за спомен сред красивата празнична украса, и разбира се с Добрия старец.

Талантливите възпитаници на гимназията в момента монтират изработения от тях красив декор с елхички, ангели и снежни човеци, в които има специални места за желаещите да се фотографират с лицето си в празнична атмосфера. Учениците не за първи път си партнират с отдел "Култура, археология и културно наследство“. Тяхно дело бе украсата и програмата в Цар-Симеоновата градина за 1 юни, украсата пред общината за Баба Марта, украсата в Дома на културата в предходните години, а заедно с възпитаниците на НХГ "Цанко Лавренов“ и на великденските яйца в градинката на пл.“Стефан Стамболов“.

Празнично ще бъдат украсени още много любими за пловдивчани места. Фондация Пловдив 2019 се погрижи отново за украсата на Римски стадион и Малката главна, парковете по райони също светват с украса и празнична програма, организирана от кметствата.

За поредна година екипът на Общински институт "Старинен Пловдив" кани да споделите празника "Светлина и надежда в Стария град“. Той отново ще събере представители на различните етноси, приятели и партньори, за да запалят заедно светлините на живото коледно дърво, на площад "Атанас Кръстев" (Лапидариум).

Тазгодишното издание на празника представя екстериорна изложба "Старият град в четири сезона" на фотографа Димитра Лефтерова; фотокътове в дворовете на къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), Балабанова къща и къща Хиндлиян); изложба с творби на ученици от паралелките по изобразително изкуство на СУ "Св. св. Кирил и Методий" (по повод 50-ата годишнина от основаването на училището), коледна изложба и концерт на студенти от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив в ново реставрираната къща на "Верен Стамболян“.

Запалването на светлините в Стария град е на 2 декември (четвъртък) в 17.00 ч. на площад "Атанас Кръстев" (Лапидариум).