Украинската компания "Нибулон“ и френската Ocea подписаха договор за строителството на пет кораба в Николаев, предназначени за бреговата охрана на страната. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Киев на официалния си сайт, предава TACC.

"Подписан е договор между френската корабостроителна компания Ocеa и украинската компания "Нибукон“ за изграждането на пет кораба за нуждите на Държавната гранична служба на Украйна. Производството ще бъде съсредоточено в Николаев“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че общо Държавната гранична служба на Украйна ще получи 20 такива кораба, 15 от които ще бъдат построени във Франция. "Прехвърлянето на първия плавателен съд ще се извърши в Одеса. Предвижда се той да бъде спуснат на вода на 9 декември. През януари 2022 г. екипажът на кораба ще премине специална преквалификация с френски специалисти“, поясняват от министерството.

Проектът се изпълнява в рамките на междуправителственото рамково споразумение, подписано между двете страни през 2019 г. Като цяло той предвижда кредитиране от френското правителство и водещи европейски банки за строителство на френски кораби в размер на 136,5 милиона евро с локализация на част от производството в Украйна, припомнят от МВР на Украйна.

От министерството отбелязаха, че подписването на договора е официалното начало на строителството на френски кораби в Украйна, което трябва да приключи до две години. "Очаква се и петте кораба да бъдат пуснати на вода от Николаевския завод до края на 2023 г.“, съобщиха от МВР. Отбелязва се също, че френските кораби ще бъдат оборудвани с надуваеми лодки, произведени в Украйна.

През юли тази година украинският президент Владимир Зеленски подписа закон за ратифициране на споразумението между Франция и Украйна за закупуване на 130 електрически товарни локомотива Alstom за украинските железници. До края на годината в Украйна трябва да пристигнат и хеликоптери на френската компания Airbus Helicopters за нуждите на МВР по предварително подписан договор.

Превод и редакция: Тереза Герова