Много български семейства в РСМ не записват децата си като българчета, за да нямат проблеми с властите. Това коментира председателят на фондация "Македония“ Виктор Стоянов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод организирания протест на български студенти в Париж на 6 декември, в защита правата на сънародниците ни в РСМ.

"Република Северна Македония е мултиетническа държава, в която един от първите въпроси, които ти задават когато отидеш да кандидатстваш за работа, когато детето ти постъпва в училище, дори в детска градина, е от кой етнос си. Ще издам нещо, което е неприятно за вашите слушатели, но всички деца в училищата в Република Северна Македония, в държавните училища, им бива задаван този въпрос на родителите: "От кой етнос е детето ти?“. Това е непонятно за нас като общество, защото в България всички сме български граждани и сме равни. Но там не е така, по друг начин е устроена държавата чрез своята Конституция. И неприятното е, че много български семейства записват децата си като македонци, като македонски деца, а не като българчета, за да си нямат проблеми“, подчерта Виктор Стоянов.

Той посочи още, че българите не са вписани в Конституцията на държавата, нямат равни права с другите народи.

"Логично, когато парадираш с това, че си българин или детето ти е българин да имаш конкретни проблеми. Доколкото на мен ми е известно Република Северна Македония два пъти последните години е осъждана от физически лица в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Подчертавам, че България не е осъждана от физически лица македонци, които да претендират, че не са им спазени правата тук, защото при нас е демократична система, доколкото при тях за българите не е“, допълни Виктор Стоянов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“