За поредна година Международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. През 2021 г. той е под наслов "Да сложим край на неравенствата! Да спрем СПИН! Да спрем пандемиите!“. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на ХИВ. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим. ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност. Това става най-често при сексуален контакт, но също и при кръвопреливане, употреба на замърсени игли за инжектиране, при бременност, раждане, кърмене от майка носител на вируса.

По данни на Националната програма в България от началото на 2021 г. до средата на май са открити нови 88 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ от 1986 г. до сега са 3 571. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6 % - при инжекционна употреба на наркотици. През 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) получават съвременна антиретровирусна терапия. Данните за област Смолян показват, че за изминаващата година има един регистриран случай на ХИВ-позитивно лице на наша територия. Изследвалите се за ХИВ/СПИН в кабинета към РЗИ-Смолян са 127 до м. ноември. Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с вируса, като броят на новоинфектираните лица за 2020 г. е около 1.5 милиона, 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия, а в България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия.

В тазгодишната кампания РЗИ – Смолян предоставя презервативи на уязвими групи и лица. Предпазните средства са осигурени безвъзмездно от търговеца Здравко Кехайов и ще достигнат до младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Устово в областния град и обитателите на Затворническо Общежитие – Герзовица, гр. Смолян.

От РЗИ – Смолян приканват желаещите да посетят медицинския кабинет в здравната инспекция от 01.12 до 10.12.2021 г., където безплатно и анонимно могат да се изследват за СПИН ,хепатит С и сифилис всеки делничен ден от 8.30 ч. до 16.00 ч. Тестовете са предоставени по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово-предавани инфекции.