Възпоменание за Иван Станчов ще се проведе във Варна и София, предаде репортер на Радио “Фокус" – Варна. Варненци ще си спомнят за Рицаря с раница с едноименния филм на журналиста и голям негов приятел - Нина Локмаджиева. Във Варна филмът ще бъде представен на 3 декември от 18.00 часа в Градска художествена галерия.



След прожекцията на филма във Варна, посетителите ще имат възможност да разгледат едно от най-ценните притежания на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, а именно колекцията "Портрети на делегати, участници в подписването на Вестфалския мир през 1648 г." Тя съдържа 9 портрета на знатни особи от град Гент, рисувани от нидерландския майстор Анселм Ван Хуле през 1647-1648 г.

Тази изключителна и уникална за България колекция е дарение от Иван Станчов и неговата фамилия.



Роден на 1 април 1929 г., Иван Станчов през целия си живот се занимава с благотворителна дейност и не спира да мисли за България. Основава Карин дом преди 25 години с огромното желание за промяна за децата в България и за да спре изоставянето на деца в домовете. Неговата най-голяма мечта беше всяко дете да има шанс за образование и да бъде отглеждано с любов.



Иван Станчов завинаги ще остане да живее в сърцата на хората, чийто живот промени завинаги.



Входът е свободен.



Десислава ВАСИЛЕВА