През 1990 г. английски и френски строители си стискат ръцете при завършването на тунела под Ламанша. Строителството му започва на същата дата три години по-рано. Транспортното съоръжение свързва Великобритания и Франция, като 38 км от него минават под морското дъно.

Денят е национален празник на Румъния - на 1 декември 1918 година Трансилвания, Бесарабия и Буковина са присъединени към Румъния, с което е създадена единната румънска държава.

На този ден отбелязваме и две събития от света на музиката - 11-годишният пианист Ференц Лист дебютира във Виена през 1822 година, а през 1982 година американският попизпълнител Майкъл Джексън издава албума “Трилър", който със своите над 40 милиона копия става най-продаваният в историята на попмузиката.

На същата дата през 1953 г. на пазара се появява и първият брой на “Плейбой".

В Белия дом е поставен първият телефон (1878 година), а през 1903 година на екран излиза първият уестърн “Големият обир на влака".

През 1913 година в автомобилните заводи “Форд" е пусната първата поточна линия. Благодарение на нея на всеки 2 часа и 38 минути от конвейера слиза по един автомобил.

На 1 декември са родени: мадам Тюсо, създателката на музея на восъчните фигури, и режисьорът Уди Алън и др....

На 1 декември умират: руският император Александър І, картографът Джордж Еверест, на чието име е наречен най-високият връх на света и първият премиер на Израел Давид Бен-Гурион
.



2015 г.

Международният валутен фонд включва юана в кошницата си от резервни валути, заедно с щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд.

2014 г.

Бившият полски министър-председател Доналд Туск става вторият Президент на Европейския съюз.

2014 г.

Русия изоставя плановете си за газопровода Южен поток до България поради противопоставяне от Европейския съюз и вместо това планира газопровод до Турция.

2014 г.

Продемократични демонстратори и хонгконгската полиция се сблъскват пред седалището на правителството на Хонг Конг. Десетки демонстранти са арестувани.

2014 г.

Групировката Боко Харам убива близо 45 души при нападение срещу село в нигерийския щат Борно.

2013 г.

Китай изпраща първия си луноход на Луната.

2012 г.

В Кувейт се провеждат предсрочни парламентарни избори.

2012 г.

Енрике Пеня Нето официално встъпва в длъжност като президент на Мексико.

2012 г.

Русия оглавява Г-20.

2011 г.

Алмазбек Атамбаев полага клетва като президент на Киргизстан.

2010 г.

Завършена е руската атомна подводница със стратегическо предназначение "Александър Невски“, която е втората от класа от четвърто поколение "Борей“. Строителството ѝ започва на 19 май 2004 г. в заводите "Севмаш“ в Северодвинск, а е въведена на въоръжение в края на 2013 година.

2009 г.

Договорът от Лисабон, известен още като Лисабонския договор, Договор за реформи, влиза в сила. Това е международен договор между 27-те държави-членки на Европейския съюз. Подписан на 13 декември 2007 година в Лисабон по време на португалското председателство на ЕС.

Договорът от Лисабон реформира Договора за Европейския съюз (ДЕС), Договора за създаване на Европейската общност (ДЕО) и последния Договор от Ница от 2001 година. При това Договорът от Лисабон поема и една съществена част от Договора за Европейска конституция, която е отхвърлена през 2005 година на референдуми във Франция и Холандия. За разлика от конституционния договор, Договорът от Лисабон не заменя ДЕС и ДЕО, а ги променя. Официалното название на договора е "Договор от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност“.

Сред нововъведенията на Лисабонския договор са:

1. юридическото сливане на ЕС и ЕО

2. разширяването на процедурата на съвместно вземане на решения в областта Полицейско и съдебно сътрудничество при наказателни дела

3. по-големи права на националните парламенти в законодателството на ЕС

4. въвеждането на Инициатива на европейските граждани

5. увеличаване на компетенциите на Върховния представител за външна политика и политика на сигурност, обвързан с "Хартата на основните права“.

2005 г.

Образуван е един от най-новите региони в Русия - Пермският край. Създаването му е в резултат на сливането на Пермска област и Коми-Пермяцки автономен окръг в съответствие с резултатите от референдума, проведен на 7 март 2003 г., когато над 83 % от населението на двата района гласуват "За" обединението.

2000 г.

Заседанието в Брюксел на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС взема решение да се извади България от Шенгенския визов списък. Шенгенското споразумение е подписано на 14 юни 1985 г. Страните, които го подписват са: Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Споразумението предвижда премахване на граничния контрол между страните – членки на ЕС, свободно движение на хора и стоки, засилен контрол по “външните" граници на съюза. Споразумението влиза в сила на 26 март 1995 г. за седем от подписалите го 10 страни. Тези седем страни са Германия, Белгия, Холандия, Испания, Франция, Люксембург и Португалия. През септември 1995 г. Европейският съвет приема списък на страните, за които се изисква входна виза. Официалното изваждане на страната ни от списъка става на 15 март 2001 г.

1999 г.

Последният американски войник напуска Панама.

1991 г.

Произведени са първите президентски избори в Казахстан, за президент е избран Нурстулан Назърбаев. Преди да стане президент на Казахстан е министър-председател на Казахската ССР и първи секретар на Казахската комунистическа партия от 1989 до 1991 г.

1991 г.

Произведени са президентски избори в Украйна, за президент е избран Леонид Кравчук, бивш лидер на КПУ.

1988 г.

От тази дата се чества Световният ден за борба срещу СПИН.

1987 г.

Започва строителството на тунела под Ламанша.

През 1990 г. на същата дата Френските и английските строители се срещат под Ламанша точно три години след като започва прокопаването на тунела, свързващ Франция и Англия. Плановете за построяване на тунел, свързващ Англия и Франция, датират от 1750 г. Техен автор е инженерът Никола Десмаре. През 1987 г. частната френско-британска компания “Eurotunnel" получава 50- годишна концесия. Строителството на тунела струва повече от 100 милиарда франка. Официалното му откриване е през 1994 г. В присъствието на кралица Елизабет и френския президент Франсоа Митеран са открити 3-те галерии на 50-километровия тунел, който свързва Кале с Фолкстон.

1982 г.

Американският попизпълнител Майкъл Джексън издава своя албум “Трилър", който със своите над 40 милиона копия става най-продаваният албум в историята на попмузиката.

1969 г.

В Канада е въведен в употреба дрегерът - устройство за проверка на съдържанието на алкохол в кръвта на водачите на автомобили.

1959 г.

Подписан е Вашингтонски договор за мирно научно използване на Антарктида.

1958 г.

При пожар в училище в Чикаго загиват 93 ученици и учители.

1956 г.

В Мелбърн е установен рекорд по посещаемост на бейзоболен мач – 114 хиляди зрители.

1955 г.

В Монтгомъри (Алабама) чернокожата Роза Паркс отказва да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж, заради което е арестувана и осъдена за нарушение на обществения ред.

Роза "Лий“ Луис МакКоули Паркс е афро-американска активистка за граждански права на чернокожите американци. Родена е на 4 февруари 1913 г. в Тъскиджи, САЩ. Отказът й да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж и последвалото арестуване за гражданско неподчинение води до автобусният бойкот в Монтгомъри - едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация, която да се грижи за бойкота (Гражданско обединение на Монтгомъри за подобряване на расовите връзки), е ръководена от Мартин Лутър Кинг. Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци й извоюва мястото на една от най-популярните и известни чернокожи жени в американската история. Умира на 24 октомври 2005 г. в Детройт, САЩ.

1953 г.

Излиза първият брой на мъжкото списание “Плейбой".

Плейбой (на английски: Playboy) е международно развлекателно издание. Издава се от Хю Хефнър . Сформирана е мрежа от списания на различни езици, която покрива над 20 държави от Америка, Европа и Азия, вкл. и България. Първият брой на българското издание излиза през април 2002 г.

1948 г.

В Румъния е забранена дейността на гръко-католическите църкви.

1942 г.

Френският адмирал Жан Дарлан се самообявява за глава на всички френски територии в Африка.

Жан Луи Дарлан (1881-1942) е френски адмирал (1939 г.). По време на Втората световна война е главнокомандващ на ВМС. В периода 1941 –1942 г. е министър в правителството “Виши" (название на колаборационисткия прогермански режим във Франция (юли 1940 – август 1944)). През 1942 г. е главнокомандващ въоръжените сили “Виши".

1940 г.

В Италия е въведено ограничение на търговията със спагети и ориз.

1921 г.

Д-р Филип Атанасов, ръководител на революционното движение на Македонската федералистична емигрантска организация, подписва протокол в Тирана с ген. Александър Протогеров за обща революционна дейност с ВМРО и със съдействието на албанците. Самата Македонско федералистична емигрантска организация е учредена три дни по-късно и възниква на основата на Временната комисия. В организацията участват 27 дружества с идеята за независима Македония, която ще има федеративно устройство и ще е съединително звено между балканските държави. Скоро след учредяването организацията се разделя на две - легална, възглавявана от арх. Н. Юруков, и нелегална - от д-р Ф. Атанасов.

1918 г.

Трансилвания, Бесарабия и Буковина са присъединени към Румъния. Създадена е единната румънска държава. Денят се чества като национален празник. На територията на Румъния се намирала провинция Дакия, която през 101- 102 г. пр. н.е. е покорена от римския император Траян. В продължение на три века румънците живеят, разделени на три провинции: Влахия, Молдова и Трансилвания. През 1859 г. Влахия и Молдова се обединяват. През 1862 г. новата държава е наречена Румъния. Румъния обявява своята независимост от Османската империя през 1877 г. През 1881 г. Румъния става кралство, за крал е коронован принц Карол Първи. Страната е провъзгласена за република през 1947 г.

1918 г.

Дания предоставя независимост на Исландия.

Република Исландия е разположена на едноименния остров в северната част на Атлантическия океан. Заселването на Исландия започва около 870 г. Първи се заселват норвежките викинги, както и преселници от Ирландия, Шотландия и Швеция. Те дават и името на острова - Island, т. е. "Страна на ледовете". През 1262-1264 г. Исландия е подчинена от Норвегия, а през 1397 г. заедно с Норвегия минава под скиптъра на Дания. От 1918 г. е независимо кралство под короната на Дания. Заради стратегическата си позиция през 1940 г. е окупирана от Великобритания, а през 1941 г. от САЩ. На 17 юни 1944 г. е обявена за република (от същата дата влиза в сила и новата конституция на Исландия).

1913 г.

В автомобилните заводи “Форд" е пусната първата поточна линия. Благодарение на нея на всеки 2 ч. и 38 мин. от конвейера излиза по един автомобил.

Автомобилната компания “Форд" е основана на 16 юни 1903 г. от инженера и изобретателя Хенри Форд. Първата кола на компанията е продадена на 15 юли 1903 г. Капиталът на компанията е 150 000 долара. Хенри Форд е собственик на 25,5% от компанията. Той става неин президент и контролиращ собственик през 1906 г. През 1919 г. семейство Форд става самостоятелен собственик на компанията.

1913 г.

Открито е метрото в Буенос Айрес.

Буенос Айрес (на испански Buenos Aires - "добри ветрове") е столица и най-голям град на Аржентина. Разположен е на десния бряг на реката Рио де ла Плата при нейното вливане в Атлантическия океан. Населението на града е 2 746 761 жители според преброяването през 2005 г., а на градската агломерация е около 12 000 000 души. Жителите на Буенос Айрес са главно аржентинци от испански и италиански произход, макар че има значителни общности с арабски, еврейски, арменски, китайски и корейски произход.

1891 г.

Джеймс Наисмит изобретява играта баскетбол. Той прави това, докато е инструктор по физическо възпитание в националното Училище за трениране YMCA в Спрингфийлд, щата Масачузетс (дн. Спрингфийлд колидж). В началото играта се играе с футболна топка и два 36-литрови коша, откъдето идва и името на играта (от англ. basket – кош). Дванадесет от тринадесетте правила, които Наисмит създава, все още са част от основите на играта.

1887 г.

Английският писател Артър Конан Дойл издава своя първи разказ, в който се появява образът на Шерлок Холмс.

Артър Конан Дойл е популярен английски писател, автор е на книги за детектива-любител Шерлок Холмс, на научно фантастична и приключенска литература, на исторически изследвания. Автор е на: повестите "Знакът на четиримата" (1890 г.), "Баскервилското куче" (1901-1902 г.), "Долината на ужаса" (1914-1915); сборник с разкази "Приключенията на Шерлок Холмс" (1891-1892 г.), "Спомени за Шерлок Холмс" (1892-1893 г.); романът "Изгубеният свят" (1912 г.); книги по история на Англо-бурската война и Първата световна война и др.

1879 г.

Членове на радикалната организация “Народна воля" поставят взрив на железопътната линия под Москва с цел да бъде убит Александър II.

“Народна воля" е най-голямата и значителна революционна народническа организация в Русия. Възниква в Петербург през август 1879 г. Програмата й предвижда унищожаване на самодържавието, свикване на Учредително събрание, борба за демократични свободи, предаване земята на селяните. Начело стои изпълнителен комитет (А. И. Желябов, А. Д. Михайлов, С. Л. Перовска и др.). Организацията издава нелегалния в-к "Народна воля" в Петербург от 1879 г. до 1885 г. През 1879-1883 г. има клонове в 50 града с около 500 членове.

1864 г.

В Русия гимназиите са разделени на класически (хуманитарни) и реални (технически)

1855 г.

Канадските пощенски служби въвеждат паричния превод.

1841 г.

Учебник по канадски език става първата книга в Канада, на чийто автор е гарантирана защита на авторското право.

1835 г.

Датският писател Ханс-Кристиан Андерсен издава своя първи сборник с приказки.

Сред най-популярните творби на Андерсен са "Храбрият оловен войник", "Грозното патенце", "Снежната кралица", "Новите дрехи на краля" и други. Автор е и на стихотворения, пътеписи, пиеси. Създава автобиографичната книга “Приказка за моя живот" през 1846 г.

1804 г.

Състои се сватбата на Наполеон Бонапарт и Жозефина.

Наполеон Бонапарт е роден в град Аячо на остров Корскика през 1769 г. През 1785 г. завършва военно училище в Париж и става подпоручик. През 1793 г. като капитан-артилерист участва в обсадата на Тулон, зает от англичаните. Благодарение на неговите способности френската революционна армия превзема Тулон и прогонва британския флот от френските брегове. На 14 януари 1794 г. е произведен в звание бригаден генерал. През 1795 г. ликвидира роялистки метеж в Париж, след което е назначен за командващ на френската армия, действаща в Италия. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се проявява не само като талантлив генерал, но и като добър дипломат. През 1798-1799 г. организира и командва египетски поход, разбива турската армия, завладява Египет и Сирия и организира административната и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 г. Наполеон извършва държавен преврат и става пръв консул. На 18 април 1804 г. е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския престол. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804 г.) – политически съюз, насочен срещу Франция.

1742 г.

Руската императрица Елисавета нарежда евреите да бъдат изгонени от Русия.

Елисавета Петровна е руска императрица от 1741 г. Дъщеря е на Петър I Велики и на Екатерина I. Издигната е на престола от гвардията. Управлява със съдействието на граф П. И. Шувалов, който фактически ръководи правителството, граф А. П. Бестужев-Рюмин, братя М. И. и Р. И. Воронцови. По време на нейното управление страната постига стопански и културен подем.

1648 г.

По време на Английската революция е пленен крал Чарлз I.

Чарлз I (1600-1649 г.) e английски крал от 1625 г., от династията Стюарти. Провежда абсолютистка политика. Свален е по време на Английската революция и е обезглавен.

1408 г.

Татарският хан Едигей обсажда Москва.

1167 г.

Двадесет и два града от Северна Италия се обединяват и образуват Ломбардската лига. Лигата е създадена с цел да се бори срещу домогванията на Фридрих I Барбароса.

Фридрих I Барбароса е германски крал (от 1152 г.), император (от 1155 г.), от династията на Щауфените. Стреми се да укрепи кралската власт, изисквайки от феодалите да носят имперската военна служба (закон от 1158 г.). Опитва се да създаде единен кралски домен в Югозападна Германия. Стреми се да подчини ломбардските градове и да ги обложи с данъци. Провежда 5 военни похода в Италия. При Фридрих I Свещената Римска империя постига най-големия си разцвет, но политиката му на лавиране между съперничещите си феодални групировки води до отслабване на кралската власт. Загива по време на Третия кръстоносен поход (удавил се в малоазиатската р. Салет на 10 юни 1190 г.).

1145 г.

Свикан е Вторият кръстоносен поход.

Това става в отговор на падането на графство Едеса на 25 декември предната година в ръцете на владетеля на Мосул - Зенги. Едеса е първото владение, основано от кръстоносците по Светите земи по време на Първия кръстоносен поход (1095 – 1099 г.), но е и първото, което мюсюлманите си възвръщат. Походът е свикан от папа Евгений ІІІ, който бил подтикнат към това от настояванията на Бернар от Клерво, и е първия, воден от крале - френския Луи VІІ и германския Конрад ІІІ, заедно с голям брой други европейски благородници. Армиите на двамата крале тръгват поотделно през Европа и срещат пречки от страна на византийския император Мануил І Комнин. След прекосяването на византийските територии, двете армии са разбити поотделно от селджукските турци. Двамата крале, заедно с остатъците от армиите си, достигат до Йерусалим, и през 1148 г. участват в неблагоразумна атака на Дамаск. Походът на изток е загуба за кръстоносците и голяма победа за мюсюлманите. Той е в основата на падането на Йерусалим и последвалия Трети кръстоносен поход в края на 12 век.

Единственият успех идва извън Средиземноморието - през 1147 г., на път за Светите земи, кораби с фламандски, фризки, нормански, английски, шотландски и няколко немски кръстоносци спират и помагат за превземането на Лисабон.

На тази дата са родени:

1945 г.

Родена е Бети Мидлър – американска киноактриса, танцьорка, певица. През 1973 г. получава наградата “Грами" за “новоизгряваща звезда". Участва в постановките на театрите и мюзикхолите на “Бродуей" и “Оф Бродуей". Кулминация на нейната кариера е изпълнението на главната роля във филма “Розата" (номинирана за “Оскар", награда “Грами" за вокално изпълнение).

Филми: “Розата" (1979 г.), “Лотарията" (1987 г.), “Стела" (1990 г.), “Клуб първа съпруга" (1996 г.), “Не е ли прекрасна" (2000 г.), “Да удавиш Мона" (2000 г.). Албуми: “The Divine Miss M." (1972 г.), “Bette Middler" (1973 г.), “Songs for the New Depression" (1976 г.), “Broken Blossom", “Live at Last" (1977 г.), “Things and Whispers", “The Rose" (1979 г.), “Divine Madness" (1980 г.), “No Frills" (1983 г.), “Beaches" (1989 г.), “Some People’s Lives" (1991 г.), “For the Boys" (1991 г.), “Experience the Divine" (1993 г.), “Greatest Hits" (1993 г.), “Bette of Roses" (1995 г.), “Bathhouse Betty" (1998 г.).

1937 г.

Родена е Вайра Вике-Фрайберг - настоящ президент на Латвия (от 1999 г.).

1935 г.

Роден е Уди Алън - истинско име: Алън Стюарт Конигсберг. Той е американски кинорежисьор, киноактьор, сценарист, писател от юдейско-нюйоркската школа. Филми - "Ани Хол", "Манхатън", "Пурпурната роза от Кайро", "Съпрузи и съпруги", "Хари във всички състояния" и др. Автор е на сборник разкази "Ако импресионистите бяха зъболекари".

1925 г.

Роден е Мартин Родбел - американски биохимик. Лауреат на Нобелова награда.

1896 г.

Роден е Георгий Константинович Жуков - маршал на Съветския съюз. Член е на ЦК на КПСС (1952-1957 г.). През Отечествената война на Съветския съюз 1941-1944 г. е командващ войски на фронтове, член на Ставката и заместник на Върховния главнокомандващ. На 8 май 1945 г. от името на Върховното главно командване на съветската армия приема капитулацията на Германия. Автор е на мемоари.

1873 г.

Роден е Виктор Чернов - руски политик, един от основателите на партията на есерите. През 1917 г. е министър на земеделието във Временното правителство. На 5 януари 1918 г. е избран за председател на Учредителното събрание, което е разпуснато на 6 януари 1918 г. от болшевиките. От 1920 г. е в емиграция. Участник е в Съпротивата във Франция през Втората световна война.

1867

Роден е Игнаци Мошицки - полски учен и президент на Полша.

1864 г.

Роден е Карстен Боркгревинк - норвежки изследовател на Антарктика. Един от първите хора, стъпили на континента.

1792 г.

Роден е Николай Лобачевски - руски математик. Основните му трудове са по алгебра, математичен анализ, теория на вероятностите, физика, механика и астрономия. Лобачевски е професор и ректор на Казанския университет. Той е избран за член – кореспондент на Гьотингенското научно дружество.

1761 г.

Родена е Мария Тюсо (Мария Гросхолц) – създателка на музея на восъчните фигури в Лондон. Родена е в Страсбург, Франция. Живее в Берн, после в Париж, където изучава изкуството за създаване на восъчни фигури. През 1778 г. Мария Гросхолц прави сполучлив восъчен портрет на философа Волтер малко преди неговата смърт. Портретът предизвиква огромен интерес. Художничката е поканена във френския дворец да преподава скулптура на сестрата на Луи XVI - мадам Елизабет.

След избухването на френската революция Мария Гросхолц е арестувана като роялистка. През 1795 г. Мария Гросхолц се омъжва за инженера Франсоа Тюсо. През 1802 г. заминава за Англия заедно със синовете си и колекцията от восъчни фигури.

1743 г.

Роден е Мартин Клапрот – немски химик, откривател на химичните елементи – уран и цирконий.

От 1805 г. е почетен член на Петербургската академия на науките. Той пише трудове по органична и неорганична химия. През 1798 г. открива явлението полиморфизъм.

1716 г.

Роден е Етиен Морис Фалконе – френски скулптор. Ръководи скулптурната работилница на Севърската манифактура, създава изящни статуетки. Преминава от стила рококо към изчистената форма, присъща на класицизма. През 1766-1778 г. работи в Русия. Създава паметник на Петър I в Санкт Петербург ("Медният конник"), скулптурна композиция "Милон Кротонски, разкъсван от лъв". Автор е на теоретични трудове, свързани с естетиката на Френското просвещение.

На тази дата умират

2004 г.

Умира Бернхард Нидерландски - принц на Нидерландия, принц на Липе-Бистерфелд, благороден сеньор и граф на Шваленберг и Штернберг. Той е бивш принц-консорт на Нидерландия, съпруг на Юлиана Нидерландска, бивша кралица, и баща на сегашната кралица Беатрикс. Почива на 93-годишна възраст в Утрехт. Принц Бернхард е основател и първи председател на Световния фонд за дивата природа. До 1976 г. е посланик на добра воля на нидерландския бизнес в чужбина. Изпълнява също така няколко висши военни функции. Той е адютант на кралица Вилхелмина Нидерландска, която към края на Втората световна война го назначава за главнокомандващ на Вътрешните въоръжени сили на Нидерландия. От 1946 до 1976 г. принц Бернард е генерален инспектор на Кралските сухопътни, военновъздушни и военноморски сили.

1997 г.

Умира Стефан Грапели - американски цигулар, джаз-музикант. В периода 1924 г.-1928 г. учи в Парижката консерватория. Първите му участия са във филмови театри и в оркестри за танцови забави. През 1933 г. среща китариста Дж. Райнхарт, с когото създава "The Quintet of The Hot Club of France" (цигулка, 3 акустични китари и бас). В периода 1933 г.-1939 г. двамата правят записи. През целия си живот Грапели пътува и изнася концерти

Дискография: "Violins No End" (1957 г.); "I Remember Django" (1969 г.); "Venupeli Blues" (1969 г.); "Satin Doll" (1972 г.); "Just One Of Those Things" (1973 г.); "Stephane Grappelli/Bill Colleman" (1973 г.); "Violinspiration" (1975 г.); "Paris Encounter" (1976 г.); "Together At Last" (1985 г.); "One On Oneq with McCoy Tyner (1990 г.); "Anything Goes, with Yo Yo Ma" (1992 г.); "Stephane Grappelli & Michel Legrand" (1992 г.); "Conversations" (1992 г.); "Flamingo" (1995 г.); "Cosmopolite Concert [live]" (1996 г.); "Celebrating Grappelli" (1997 г.); "Live 1992 - Dreyfus" (2002 г.).

1973 г.

Умира Давид Бен – Гурион – първият премиер на Израел от 1948 г. до 1953 г. и от 1955 г. до 1963 г. Един от организаторите и лидерите на социалдемократическата партия Мапаи (днес Маи). Завършва юридическия факултет на Истанбулския университет. Той е един от лидерите на циониското движение.

1866 г.

Умира Джордж Еверест - британски генерал-губернатор на Индия, военен и геодезист. Джордж Еверест е роден през 1790 г. в Уелс. Прави първата геодезическа карта на страната. Джордж Еверест ръководи Индийската картографска служба от 1823 г. до 1843 г. Разработва метод за измерване височината на най-високия връх в света Джомолунгма . Наречен на негово име през 1865 г.

1825 г.

Умира Александър I - руски император от 12 март 1801 г. Наричан от поданиците си Благочестивия. Най-големият син на Павел I. Заема престола след дворцов преврат, при който е убит баща му. В началото на царуването си има намерение да извърши умерено либерални реформи и да даде политически свободи в Русия, които да осигурят простор за икономическо развитие и усъвършенстване на страната. По негово поръчение такъв проект за държавни реформи е разработен от неговия съветник и най-близък помощник М. М. Сперански (1808 г.), но никога не е реализиран. В областта на външната политика лавира между Англия и Франция, като сключва договори и с двете държави (1801 г.). По-късно участва в третата и четвъртата коалиции против Франция. Главнокомандващ на руската армия. Пораженията при Аустерлиц (1805 г.) и Фридланд (1807 г.) го принуждават да сключи Телзитския мир (1807 г.) с Франция. Това му позволява да завърши успешно войната с Турция (1806-1812 г.) и Швеция (1808-1809 г.) и да укрепи международното положение на Русия. Присъединява Грузия (1801 г.), Финландия (1809 г.), Бесарабия (1812 г.), Азербайджан (1813 г.). Възглавява антифренската коалиция на европейски държави (1813-1814 г.) и влиза в Париж начело на съюзните армии (31 март 1814 г.). Александър I е един от ръководителите на Виенския конгрес (1815 г.) и определя политическия ред в Европа след Наполеоновите войни. Последните години от живота си изпада в краен мистицизъм. Умира внезапно в Таганрог, след което се появява легенда, че е избягал и се скрива в Сибир, където живее дълги години под името Фьодор Кузмич.

1530 г.

Умира Маргарита Австрийска - дукеса на Савоя, наместница на Хабсбургите в Нидерландия (1507-1530 г.). Родена е на 10 януари 1480 г. Дъщеря е на император Максимилиан I и на Мария Бургундска. След смъртта на съпруга й Филиберт Савойски баща й я назначава за управителка на Холандия. Води преговорите за образуването на Камбрезийската лига (1508 г.) и заедно с Луиза Савойска сключва Камбрезийския мир, наречен Дамски мир (1529 г.). Покровителства литературата и изкуствата.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.