Демократите от Сената на САЩ се съгласиха да включат в разглеждания пакет от изменения в проектобюджета за отбрана на страната за текущата фискална година (която започна на 1 октомври) инициатива за въвеждане на санкции срещу компании за участие в сертифицирането на газопровода "Северен поток 2“. Това съобщава американският вестник The Hill, позовавайки се на свои източници.

В понеделник републиканците блокираха по-нататъшното приемане на проектобюджета за отбрана в горната камара, отчасти заради отказа на демократите да обсъждат изменение на санкциите срещу газопровода.

По данни на изданието в Сената се работи за постигане на споразумение за приемането на проектобюджета за отбрана в сряда. Ръководството на фракциите на двете партии в Сената все още преценява дали някой от законодателите ще се противопостави на предложението и ще реши да го блокира. Пакетът с 21 изменения в проектобюджета ще бъде гласуван на 1 декември. Той включваше редица предложения на републиканците, включително ограничения срещу компаниите за участие в сертифицирането на газопровода. Според The Hill Държавният департамент се е опитал да убеди демократите в Сената да блокират поправката.

Както се очаква, след одобрението на 21 поправки, Сенатът ще гласува окончателното приемане на проектобюджета за отбрана за около 770 млрд. долара. Както отбелязва вестникът, споразумението все още не е окончателно одобрено. "Току-що получихме ново предложение от демократите. Изпратихме им предложение по-рано днес <...> и така се надявам да получим нещо, което ще позволи на процеса да продължи", каза заместник-лидерът на републиканското малцинство в Сената Джон Тюн (Южна Дакота). Отговаряйки на въпрос дали републиканците искат да гласуват поправката, свързана със "Северен поток 2“, той подчерта: "Това е много важно“.

Строителството на "Северен поток 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но поради ограниченията на САЩ работата се забави.

В края на септември Камарата на представителите одобри проектобюджета за отбрана за текущата фискална година, като документът включва антируски законодателни инициативи, включително тези относно "Северен поток 2“. Сенатът започна да разглежда тази инициатива и възнамерява да включи редица изменения в нея. След одобрението на документа от сенаторите, конгресмените ще трябва да го одобрят отново, като се вземат предвид направените промени, след което проектобюджетът ще бъде изпратен на държавния глава за подпис.

Превод и редакция: Тереза Герова