По предварителни данни на Евростат инфлацията в еврозоната е достигнала 4,9% на годишна база през ноември. Това е рекордно ниво от въвеждането на единната европейска валута. През октомври инфлацията в еврозоната беше 4,1%, пише руското издание "Коммерсанть“.

Инфлацията продължава да расте до голяма степен благодарение на цените на енергията: през ноември те са нараснали с 27,4% спрямо ноември миналата година, а през октомври - с 23,7%. Повишени са и цените на услугите - 2.7% през ноември и 2.1% през октомври, както и на промишлените стоки - с 2.4% през ноември и 2% през октомври.

Растежът на инфлацията през ноември надхвърли прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters: те очакваха темп от 4,5%. Сега анализаторите смятат, че продължаващата инфлация в еврозоната може да принуди ЕЦБ да затегне паричната политика. Сред страните от еврозоната най-много през ноември са се повишили цените в Литва - с 9,3%, най-малко - в Малта, с 2,3%. Що се отнася до най-големите страни от еврозоната, в Германия инфлацията през ноември е 6%, във Франция - 3,4%, в Испания - 5,6%, в Италия - 4%.

***

Минск. Беларус ще предложи на Русия да разположи ядрено оръжие на негова територия, ако в Полша се появи ядрено оръжие на НАТО, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от "Взгляд“.

На уточняващ въпрос за какви системи става дума държавният глава обясни, че Минск и Москва ще се договорят за видовете оръжия.

"Ядрените оръжия, които ще бъдат най-ефективни при такъв контакт. Ние сме готови за това на територията на Беларус. Като ревностен, съжалявам, собственик, не съм разрушил нищо. Всички "навеси“ стоят на местата си“, подчерта политикът.

По-рано Лукашенко заяви, че война в Беларус ще доведе до намесата на Русия и НАТО и ще прерасне в ядрена.

По-рано Германия се изплаши от евентуално разполагане на американско ядрено оръжие в Полша. Германският експерт по сигурността Волфганг Ишингер каза, че отказът на Германия да разположи американски ядрени бойни глави ще доведе до тяхното преместване в Полша, което ще създаде рискове за сигурността в Европа.

***

Москва. Съединените щати обградиха Русия от всички страни с военни бази и разпалват истерия, каза руският външен министър Сергей Лавров на 30 ноември пред участниците в годишната научна и образователна програма "Диалог за бъдещето“, цитиран от “Российская газета“.

Според него "фактът, че САЩ са обградили Русия от всички страни със своите военни бази, вероятно вече е нещо, което всеки ученик знае, и въпреки това тази истерия непрекъснато се раздухва по руските граници“.

Той засегна и ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

"В Азиатско-тихоокеанския регион, където доскоро преобладаваха положителни, конструктивни, обединяващи тенденции, тенденции за търсене на консенсус и компромис, се въвеждат схеми на открита конфронтация за сдържане на някои страни от други страни", каза руският външен министър.

Освен това "идеята за срещата на върха на демокрациите", насрочена за 9-10 декември, повдига въпроси, каза руският външен министър.

"Сега президентът на САЩ Джо Байдън свиква среща на върха "на демокрациите“. Абсолютно самоволно дефинира списъка от 110 държави... това повдига огромен брой въпроси, като идеята за самата среща на върха на демокрациите, която предполага... самоприсвоеното право от Вашингтон да определя кой е демократ и кой не. Защо точно демокрацията в американския смисъл трябва да се разглежда като идеалната форма на социална организация?“, каза Лавров.

В същото време, отбеляза министърът, срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева може да стане пример за целия свят.

"В Женева се проведе руско-американска среща на върха, имаше и конструктивен, и честен разговор. Ако такъв разговор даде пример за всички други действия на нашите западни партньори на международната арена, светът ще има само полза", каза Лавров.