Вариантът Омикрон на Covid-19 присъства в Европа най-малко от 10 дни и изглежда вече се разпространява в Нидерландия и другаде, пише The Guardian.

"Открихме варианта на коронавирус Омикрон в две тестови проби, взети на 19 и 23 ноември“, заявиха от нидерландското здравно министерство в изявление във вторник. "Все още не е ясно дали тези хора са посетили и Южна Африка“.

Доказателство, че вариантът на Омикрон е пристигнал по-рано от известното досега, дойде след като Световната здравна организация (СЗО) призова страните да запазят спокойствие и да предприемат "рационални“ мерки срещу бързо разпространяващия се вариант.

СЗО каза, че Южна Африка за първи път е съобщила за варианта на здравната агенция на ООН на 24 ноември.

Преди това Нидерландия заяви, че е открила варианта сред пътници, дошли от Южна Африка в петък - но новите случаи са преди това.

Като допълнителна индикация, че вариантът на Omicron може вече да се предава в рамките на Европа, германските власти заявиха, че са открили инфекция с Омикрон при мъж, който нито е бил в чужбина, нито е имал контакт с някой, който е бил.

***

Париж. Ерик Земур, радикалният националист коментатор, официално влезе във френската президентска надпревара във вторник с обещание, че ще "спаси“ Франция, пише The Times.

63-годишният, който има две присъди за разпалване на расова омраза, официално обяви кандидатурата си, въпреки че той започна неофициално кампанията през лятото, нахлувайки в политическото поле и издигайки се в проучванията на общественото мнение, където съперничи или дори надминава Марин Льо Пен, дългогодишният знаменосец на дясното във Франция.

"Вече не е време за реформиране на Франция, а за спасяването й. Ето защо реших да се кандидатирам за президент“, каза Земур във видео, публикувано в социалните мрежи. Озвучавайки основната си тема, той добави, че много избиратели "вече не разпознават“ своята страна – намек за промяната, която е претърпяла при имиграцията от мюсюлмански и африкански страни.

Земур се стреми да съживи инерцията на бунтовническата си по-ранна кампания, въз основа на турне на най-новата си книга-бестселър "Франция все още не е казала последната си дума“ – диагноза за предполагаемия колапс на Франция под имиграцията, престъпността и левите идеи, след което поредица от инциденти накърниха позицията му в анкетите. Миналата седмица стана ясно, че Сара Кнафо, 28-годишната му мениджърка на кампанията, се твърди, че е бременна с детето му, а в неделя той отвърна със същото, след като жена му показа среден пръст в Марсилия.

Неговото видео включваше кадри на насилие по улиците на Франция, както и изображения на стари новини. Французите вече не трябва да се "чувстват като чужденци в собствената си страна“, каза той. Земур атакува "политически коректните“, "елитите“, "ислямско-левите“ и привържениците на "събудената политика“ (woke-политиката).

Неофициалното влизане на Земур в надпреварата трансформира кампанията, преобърна дългогодишното предположение, че Льо Пен ще стигне до балотажа във втория тур, за да повтори дуела си с президента Макрон от 2017 г.

Льо Пен изобразява Земур като аматьор с по-екстремни идеи от нейните. Тя каза днес по Sud Radio, че той не е донесъл нищо ново в националистическия лагер и "част от неговия манифест е напълно противоположен на моя: жени, икономика, имиграция“. Тя добави: "Той е полемист. Това не е кандидат за президент. Той разделя и разделя хората“.

Габриел Атал, говорител на правителството, нарече Земмур "Доналд Тръмп на намалена цена“.

Основното въздействие на Земур досега беше да привлече претендентите на основната консервативна партия, републиканците, към дясното, за да възпат привържениците си да го подкрепят. Партията ще избере своя кандидат за априлските избори през почивните дни, като лидерите са Мишел Барние, бившият преговарящ за Брекзит от ЕС, Ксавие Бертран, председател на регионалния съвет на Северна Франция, Валери Пекрес, ръководител на регионалния съвет в Париж, и Ерик Чиоти, депутат от Лазурния бряг.

Макрон остава фаворит за спечелване на преизбиране, но присъствието на Земур разкри вероятния претендент. Проучванията показват, че Льо Пен и Земур са отбелязали по около 15 процента всеки в първия тур, точно пред Бертран, най-добрият кандидат на републиканците. Макрон има стабилни 25 процента в намеренията за гласуване за първия тур.

***

Лондон. Преди 20 години публикувах статия, в която официално групирах развиващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай и въведох термина БРИК. Твърдях, че тъй като брутният вътрешен продукт на тези страни продължава да расте бързо през следващото десетилетие, ние спешно трябва да им предоставим по-голямо глобално управление. Тъй като Франция, Германия и Италия са в постоянен икономически и паричен съюз, предложих да се обединят местата им в Г-7, МВФ и Световната банка в едно европейско представителство и да дадем възможност на страните от БРИКС да се присъединят към леко разширената Г-7, пише Джим О'Нийл - бивш главен икономист в Goldman Sachs и министър на финансите на Обединеното кралство в правителството на Дейвид Камерън на страниците на британския вестник Financial Times в материал, представен без редакторска намеса от името на автора.

През 2003 г. моят екип публикува друга статия, озаглавена "Мечтата на БРИКС“. В него изказахме хипотезата, че икономиките на тези четири страни като цяло могат да надминат страните от "Голямата шесторка“ (същите, с изключение на Канада). Моментът беше добър и съвпадна с бума на глобализацията, благодарение на който много международни компании започнаха да правят бизнес в страните от БРИК.

Няколко години по-късно финансовата криза предизвика дългосрочна промяна в глобалното управление. Съветът ми за обединяване на големите континентални икономики в един офис така и не се осъществи. Но в отговор на пазарните сътресения тогавашният президент на САЩ Джордж Буш свика Г-20 през 2008 г., което включваше и четирите страни от БРИК. Когато тогавашният британски премиер Гордън Браун пое разширената група в Лондон година по-късно, тя засили ключовата си роля в глобалните икономически и финансови въпроси.

Стартирането през 2009 г. на Форума за финансова стабилност, по-късно преименуван на Съвета за финансова стабилност, и ребалансирането на правата на глас и собствеността в МВФ и Световната банка също се оказаха значителни стъпки. И двете събития ми се сториха важни етапи по пътя към споделения просперитет и по-представителна форма на глобално управление в бъдеще.

И какво разочарование - след цяло десетилетие, през ноември 2021 г., абсолютно нищо не се е променило! Задължителната петгодишна ревизия на специалните права на тираж, която със сигурност ще подобри справедливото представяне на ключовите нововъзникващи валути и ще отрази нарастващата им сила, беше отложена. Заради съперничеството между САЩ и Китай Г-20 се раздели. Усеща се, че почти нищо не се прави.

Това е особено тревожно, защото въпреки че МВФ прогнозира, че развитите икономики няма да понесат значителни щети от пандемията, растежът на нововъзникващите икономики, освен Китай, ще се забави значително в сравнение с прогнозите.

Г-20 не само не успя да се споразумее за справедлив план за разпределянето на ваксината срещу коронавирус, но и се противопостави на създаването на нов Глобален съвет по финанси и здраве, за да засили глобалната устойчивост към бъдещи предизвикателства. Но най-тревожният от всичко е пълният провал да се демонстрира лидерство и да се постигнат целите за климата - на срещата на върха COP26 този месец не беше възможно да се постигне съгласие как да се предотврати глобалното затопляне от повече от един и половина градуса.

Както знаете, лидерите на БРИК сформираха свой собствен икономически и политически клуб през 2009 г., като поканиха Южна Африка да се присъедини към техните редици, което добави към популярността на новата абревиатура БРИК буквата С (South Africa). Но освен създаването на още една банка за развитие, страните почти не са координирали политиките си за стимулиране на колективни икономически усилия. Нито пък са дали конструктивен принос към Г-20 за общото благо. Това също е много жалко.

Единствената страна от БРИК, която надминава прогнозите за растеж, е Китай, а Индия не е далеч. Но поради мрачното второ десетилетие, нито бразилският, нито руският БВП не е нараснал в доларово изражение от 2001 г. Остава нерешен въпросът как тези страни могат да постигнат по-високи нива на социално благосъстояние.

Южна Корея остава единственият ярък пример за страни, които искрено се стремят към тази цел. В цялата ми кариера това е единствената страна, която е развила икономиката си до ниво на просперитет, както в Южна Европа. Останалите страни с население над 45 милиона души все още са далеч от тази цел.

Страни като Бразилия, Русия, Индонезия, Нигерия и Виетнам трябва да подражават на икономическия успех на Сеул. Това ще направи техните народи по-богати и вероятно по-щастливи, а също така ще засили равенството в целия свят.