Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип се подготвят за виртуална среща с руския президент Владимир Путин през декември, съобщава във вторник The Washington Post.

Според цитирани от изданието анализатори Вашингтон ще има възможност да "изпрати сигнал“ до Кремъл какви последствия го очакват в случай на "инвазия в Украйна“, но в същото време Белият дом може да предложи начин за намаляване на напрежението. В същото време администрацията на Вашингтон в момента обмисля няколко варианта за "възпиране на евентуална руска инвазия“, от каквато САЩ се опасяват, включително предоставянето на нова военна помощ на Киев и нови заплахи за налагане на санкции срещу Русия, пише вестникът.

Администрацията на САЩ се надява да обедини съюзниците пред лицето на "руската заплаха“ по време на пътуването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща на външните министри на НАТО, която беше открита в Рига във вторник.

"Ще обсъдим нашата оценка за това, което се случва на границата между Русия и Украйна, ще обсъдим какви са възможните варианти и какво може да направи НАТО“, цитира вестникът Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. . Служители на администрацията на Вашингтон се опитват да разработят подход, който няма да означава омиротворяване на Русия, но който няма да предизвика значително повишаване на напрежението, пише вестникът.

Вашингтон също проучва възможността за лична среща между президентите на САЩ и Русия през първата половина на 2022 г., отбелязва Washington Post, позовавайки се на свои източници. Такъв ход може да помогне да се спечели време за сплотяване на Западните съюзници или да помогне за съживяването на "почти мъртвия политически процес“ за разрешаване на военния конфликт в Източна Украйна, се казва в статията.

***

Киев. Украйна няма смисъл да взима пари от МВФ, защото драконовските условия, които трябва да изпълни, просто убиват украинската икономика, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

Например Украйна, за да получи нов транш, обеща на МВФ да не въвежда данък върху изтегления капитал. Фондът се интересува от едно –данъчната база в страната да се разшири, а Украйна да изплати задълженията си към него, както и дълговете на спекулативния капитал, който стои зад него. Това всъщност е цялата история - тук не се говори за някакъв икономически растеж, защото е рисковано от тяхна гледна точка.

Време е Украйна да спре да говори за сътрудничество с МВФ. Тъй като три години изплаща дългове, които е натрупала още през 2015 г., тоест преминала е през пиковите плащания и няма проблеми, както сега няма сътресения за украинската икономика. Златно-валутните резерви на страната са в добро състояние, данъчните приходи вървят добре.

Украинското правителство обаче заема хитра позиция. Вместо да намали бюджетния дефицит, то, напротив го увеличава и следователно има нужда от допълнително финансиране.

Изглежда, че едно от изискванията на Фонда е приемането на бюджет за 2022 г. с бюджетен дефицит не повече от 3,5%. Всичко това обаче са "приказки за белия бик“, защото всички развити страни, като се има предвид, че коронавирусът все още не е победен, активно увеличават бюджетния дефицит и активно теглят заеми. Страната трябва да изхожда от собствените си интереси, а не от изкуствени индикатори, които нямат връзка с реалността. Бюджетът трябва да бъде приет по такъв начин, че икономиката да работи... Защо тогава са й нужни тези 2,5 милиарда от МВФ?

Освен това какво плати досега Украйна за заемите от МВФ. А тя позволи например Националната банка да се управлява от неразбиращи хора. Както е казал Ротшилд: "Дайте ми контрол върху издаването на пари в държавата и не ме интересува кой ще пише нейните закони“. А Националната банка се занимава с издаването на пари.

Затова според автора, Украйна преди всичко трябва да мисли прагматично и да мисли за защита на собствените си национални интереси. Например отдавна трябваше да се приемат закони за местното производството и местните предимства за обществените поръчки, които страните от Г-7 не позволяват да бъдат приети. Тогава страната няма да има нужда от допълнително финансиране или подаяния от МВФ в замяна на изпълнение на драконовски условия.

Освен това страната върна стария си дълг, но условията останаха същите. Да предположим, че сте взели кола срещу заем, изплатили сте кредита изцяло, но все още имате задължения към банката, например да извършвате ремонт в определени сервизи, да зареждате гориво в определени бензиностанции и т.н. И така, какъв е смисълът на тези заеми?

Изкуствено се натрапва идеята, че страната не може да живее без МВФ. Сега ще живее. Украйна наистина имаше нужда от пари от МВФ през 2014-2015 г., когато имаше шок на вътрешния пазар, когато всъщност страната загуби 20% от икономиката си - Донбас. А сега такъв заем е от полза само за спекулативния капитал и лешоядите, които просто вкарват страната в нови дългове, за да не излезе никога от тази дупка.

Накратко, ако Украйна спре да получава заеми от МВФ, няма да се случи катастрофа. Трябва да се "избута“ вноса от държавните поръчки и това е, няма да има нужда от никакви заеми. Необходимо е изравняване на платежния и търговския баланс, така че да стигне поне до нула, най-накрая да се извърши енергийно ефективна модернизация на страната, така че да започне да консумираме по-малко газ, за да няма нужда от никакви заеми от МВФ.

***

Анкара. Шест души са загинали в резултат на лошото време в Турция, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Властите предупреждават, че във вторник в Турция предстои още един ден на силни бури и проливни дъждове. Турската държавна метеорологична служба (TSMS) издаде предупреждения за 67 от 81 провинции за екстремни метеорологични условия – валежи, силни ветрове и бури.

Страната беше засегната от мощен югозападен фронт, който удари районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море на запад и на юг, както и части от Черноморския регион в понеделник.

Четирима души загинаха в Истанбул, един в Зонгулдак и един в провинция Коджаели заради рухнали стени, падащи покриви и фрагменти от сгради, отнесени от силните пориви на вятъра. Много други бяха ранени.

TSMS предупреди за обилни валежи в западната и източната част на страната във вторник, докато температурите се очаква да паднат до 8 градуса по Целзий в северните, централните и западните региони на страната.

Властите предупредиха за опасност от внезапни наводнения, удари от мълнии и смущения в транспорта. Прогнозата за времето също предвижда силни ветрове и бури, особено в района на Мраморно море, който беше най-засегнат от екстремното време в понеделник.

Там ветровете се очаква да достигнат скорост до 100 километра в час. По-силни ветрове и бури се предвиждат за части от районите на Егейско море, Централен Анадол, Средиземно море, Източен Анадол и Черно море, където има опасност от силни пориви на вятъра, които могат да "разрушат покриви, да счупят дървета и клони“

Силните ветрове нарушиха ежедневието в западните провинции в понеделник. Истанбул, най-населеният град в страната, беше най-силно засегнат, като бурите събориха малка часовникова кула, преобърнаха камиони и отнесоха покриви. Губернаторството на града обяви, че всички училища ще бъдат затворени във вторник заради лошото време. Властите в провинциите Коджаели, Сакария, Балъкесир, Чанаккале, Ялова, Синоп, Бурса, Бартин и Текирдаг се присъединиха към Истанбул и затвориха училищата за един ден.

Бурите стават все по-чести в страната, където през 2020 г. е наблюдаван най-голям брой свързани с времето бедствия, предимно наводнения. Експертите обвиняват изменението на климата като основен виновник за променящите се метеорологични условия. Миналата година страната регистрира 984 бедствия, свързани с времето, чието въздействие и продължителност са по-лоши от предходните години.