Поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но не като самоцел, за постигане на по-високи стандарти, по добър живот за хората. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Според Велев засега няма цялостна програма, която да поставя 4 годишни цели за постигане, например достигане на брутен вътрешен продукт на глава от населението, производителност на труда и инструментите за постигането на реализирането на всички тези социални политики.

По думите му това, което с щедрите обещания, е притеснително, е че то не реферира към съответния ръст на икономиката, а по-скоро към резултативна величина на бюджетния дефицит, нещо което е неразумно, предвид това, че си поставяме амбициозни цели за бързо влизане в еврозоната, но не като самоцел за постигане на по-високи стандарти, по добър живот за хората.

Според Велев минималната пенсия, която повече от половината българи получават не е правилно решение.

"По принцип минимална пенсия няма, не трябва да има, пенсията е такава, каквато е осигурителния приход. И ако се получава много малка сума, с която не може да се живее достойно, тогава влиза в действие социалното подпомагане. Социалното подпомагане е бюджетен разход, пенсиите са разход на НОИ, който е държавно обществен фонд. Там работници и работодатели внасят осигуровки. Това въобще не се разбира и няма желание да се разбере, а в същото време това води до мощни удари на сивата икономика.“, коментира той.

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал, каза още, че ако максималния осигурителен доход бъде увеличен и се замести във формулата за пенсия, води до такава, каквато никой не получава в момента. Максималната пенсия сега е 1440 лв. а от нова година трябва да стане 1500, а при този максимален осигурителен доход, който е в момента без да се увеличава, максималната пенсия би трябвало да бъде 1620 лв.