Обединеното кралство ще защитава и подкрепя стабилността на Западните Балкани и Украйна, обяви британският министър на външните работи Елизабет Трас в навечерието на сесията на дипломатическите ръководители на страните-членки на НАТО в Рига, пише белградската "Политика“.

"Всяко действие на Русия, насочено към подкопаване на свободите и демокрацията в страните, които са наши партньори, би било стратегическа грешка. Искаме мир, в който свободата и демокрацията не само оцеляват, но и процъфтяват. За тази цел ние ще бъдем на страната на нашите демократични партньори, противопоставяйки се на руската злонамерена агресия. Ние ще подкрепим Украйна и стабилността на Западните Балкани, ще запазим тяхната сигурност и ще укрепим икономическата им стабилност“, каза Трас.

Киев и западните страни наскоро изразиха загриженост относно предполагаемото засилване на "агресивните действия“ от страна на Русия близо до границите на Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия придвижва войски на нейна територия и по свое усмотрение. Според него това не заплашва никого.

От своя страна, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров припомни, че Съединените американски щати обграждат Русия от всички страни с военните си бази и непрекъснато предизвикват истерия по руските граници.

"Фактът, че Америка ни е обградила със своите военни бази от всички страни, е факт, който може би всеки студент знае."Тази истерия непрекъснато се разпалва (по границите на Русия)“, каза Лавров. Северноатлантическият алианс прехвърля военна техника до руските граници, заяви във вторник министърът на външните работи.

По повода във вторник се изказа и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предупреди, че ""Русия ще плати висока цена, ако отново използва сила срещу независима нация Украйна“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще информира 29-те си колеги от НАТО за разузнавателните данни, с които разполагат Съединените щати, за случващото се в Източна Украйна.

"Ще се консултираме със съюзниците от НАТО и нашите партньори през следващите дни дали ще предприемем други стъпки като съюз, за да засилим отбраната, устойчивостта и капацитета“, каза Блинкен.

Превод и редакция: Иван Христов