В областта на ваксинациите в Австрия сега текат трескави задкулисни приготовления, пише австрийският вестник Der Standard. Според изданието властите на страната планират да въведат глоби за неваксинирани граждани, ако игнорират поканата за ваксинация два пъти.

В този случай размерът на глобата трябва да бъде до 3600 евро, като тази сума, в съответствие с текущия план, може да бъде начислена два пъти. Така максималният размер на глобата е 7200 евро.

Все още нищо не е решено обаче, отбелязва австрийският вестник. Окончателният законопроект трябва да бъде представен едва в началото на декември. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването: "Законът ще бъде внесен за разглеждане на 6 декември, така че сега се подготвят няколко правни варианта под формата на техническа документация“.

Както и да е, Австрия постига бърз напредък по отношение на ваксинациите срещу коронавирус, подчертава Der Standard. Така миналия петък бяха направени 151 970 ваксинации в цялата страна. Така Австрия счупи предишния си рекорд от 2 юни, когато бяха поставени 144 419 ваксини.

Това обаче все още не доказва промяна в светогледа на бившите антиваксъри, отбелязва вестникът. Само 17 612 ваксинации са направени за първи път, 20 292 ваксинации - с вторите дози от ваксината. В същото време лъвският дял - 113 965 ваксинации - падна върху реваксинацията. Третата инжекция от ваксината се смята за най-важното средство за създаване на антитела, докато четвъртата вълна от коронавирус бушува в Австрия. В този смисъл вече делът от 20,34% реваксинирани в страната (а това е една пета от населението) е добър знак, подчертава австрийският вестник.

Всъщност Австрия е една от малкото страни в света, която има добре дефиниран график за реваксинация и по този начин агресивно го популяризира. Тази офанзива за реваксинация обаче е изпълнена с някои проблеми.

За да продължи кампанията за ваксинация след Коледа, страната трябва да получи допълнителни доставки на ваксина Biontech/Pfizer, припомни координаторът по ваксинации в Долна Австрия Кристоф Константин Хвойка. Сега в Долна Австрия се правят повече от 130 хиляди ваксинации с тази ваксина седмично.

Министерството на здравеопазването отбелязва в тази връзка, че поради променените препоръки на експерти по реваксинация, въпросът за снабдяването с ваксини е особено остър. ЕС, който разпространява ваксините в европейските страни по население, първоначално поръча трети компонент на ваксината от Pfizer, надявайки се да го получи девет месеца след пика на ваксинацията с втория компонент през март, април и май 2022 г.

По-късно обаче се оказа, че имунитетът при много хора намалява по-бързо и значителна нужда от реваксинация съществува сега, през декември 2021 г. Сега ЕС направи допълнителна поръчка, а конкретните дати за доставка ще бъдат обявени до седмица, пише австрийският вестник Der Standard.

Превод и редакция: Иван Христов