На 3 декември от 17,00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на юбилейната изложба на майстор Любомир Дудев – член на Задругата на майсторите на народни занаяти, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. Той е работил като гравьор и бижутер, а през последните години пренася майсторството си и в изработването на ножове, превръщайки ги в произведения на изкуството, показани през неговия поглед.

В българската традиция ножът служи не само за защита, но и за украса и престиж. Такава е и идеята на майстора Любомир Дудев да покаже красотата и изяществото на хладното оръжие. Да обърне внимание на функцията на ножа като накит, част от мъжкото облекло и да подчертае важността му като символ на социално положение.

Един от акцентите в изложбата е "Козият рог“ или още наречен "Българската вендета“, защото убийството с такъв нож символизира отмъщение. Той е изработен от рог с богато инкрустирана дръжка. Сред произведенията има и ергенски нож, който е първият нож, който бащата подарява на сина си, когато му порасне брада. Колкото по-украсен е ножът, толкова по-заможно е семейството на момчето. Ще видите и каракулакът (ушат нож), използван от овчарите за защита, който майсторът сравнява с тракийската махайра. Той е известен и като родопски или овчарски нож със специфична форма на края на дръжката, която прилича на уши, за да не се изплъзва от ръката.

Заповядайте да разгледате тези и много други уникални ножове, инкрустирани с естествени камъни и красиво гравирани, всеки от които носи собствено послание.