Министърът на културата проф. Велислав Минеков и областният управител проф. Мария Нейкова се включиха в редовното заседание на Общински съвет – Созопол. Това съобщиха от Областна администрация. На заседанието, което се проведе онлайн, министър Минеков информира общинските съветници за новините около бъдещето на остров "Св. Кирик и Юлита“. Той обяви, че до дни се очаква Посланикът на Франция в България да подготви Меморандум, който да подстави началото по реализацията на проекта. Следваща стъпка е комисия да изготви оценка на проекта и след това да се предприемат поетапни действия по реконструкцията и възстановяването на сградите върху острова.

"Добрата новина е, че Инспекторатът направи проверка на състоянието на острова и сградите и излезе със становище, че морското училище позволява да се реставрира и възстанови в облика, който е имала преди 100 години, въпреки безобразията, които са се случвали там“, каза министърът на културата и допълни, че с междуправителственият Меморандум ще задължи всеки министър след него да продължи работата по реконструкцията на острова в изпълнение на неговата концепция за превръщането му в център за изкуство, история и култура. Според министъра реставрираното морско училище може да бъде новият музей на Созопол, какъвто тази богата на археология община заслужава.

"Благодаря на министър Минеков, че и той като мен превърна в своя кауза бъдещето на остров "Св. Кирик и Юлита“. По първоначални данни за реконструкцията на острова и обектите върху него, както и превръщането му в център на световното културно изкуство, са необходими около 200 млн. лв. В тази връзка проведох среща с международна организация, която по аналог на ЮНЕСКО събира информация за обекти с важно културно, духовно и архитектурно значение и подпомага финансово за реставрацията на бедстващи сгради – паметници на културата“ – каза проф. Нейкова и настоя пред министър Минеков остров "Св. Кирик и Юлита“ да е приоритетен проект в новия програмен период, в който страната ни ще получи 2,5 млрд. лв.

"Тя обърна внимание и на други интересни обекти на територията на община Созопол, които също представляват интерес за Министерството на културата, напр. проучването на остров "Св. Иван“.

Председателят на Общинския съвет г-н Пенелов благодари за ангажираността и подкрепата на областния управител във важни за общината проекти и за това, че е много добър приятел на Созопо", допълват от Областна администрация.