79 е максималният брой на паралелките, в които ще се обучават бъдещите осмокласници от Великотърновска област през учебната 2022/23 година. Това утвърди в проекта за държавния план-приема в VIII клас Регионалното управление на образованието, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. В плана са заложени 64,14% места в професионална подготовка и 62,80 % в СТЕМ професии и профили.

Образователните институции, които ще приемат бъдещи осмокласници в областта са общо 36. Три от тях са профилирани гимназии, две обединени училища, 16 – средни училища, и 15 – професионални гимназии. В VII клас се обучават 1 798 момичета и момчета. Най-много са седмокласниците в община Велико Търново – 753. Там е и най-голямата възможност за разкриване на нови паралелки – общо 31.

Правилата за планиране, утвърждаване и реализиране на държавния план-прием в VIII клас и на допълнителния държавен план-прием в XI клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища са публикувани на сайта на Регионалното управление на образованието.