На заседанието си правителството на Сърбия реши да ограничи цените на основните хранителни продукти, пише македонското електронно издание “МКД“.

Това са кристална захар, брашно Т-400, слънчогледово олио, свинско месо и мляко с 2,8 процента масленост, като беше решено хранителните стоки да не надвишават ценовите нива към 15 ноември 2021 г.

Според официалното изявление ценовият лимит е определен с цел премахване на вредните последици и предотвратяване на изкривявания на пазара и няма да се прилага за намалени цени (разпродажби, сезонни намаления или акции), ако са били валидни на 15 ноември, а по редовните цени, т.е. преди намалението им.

"Решението, което ще се прилага за срок от 60 дни, предвижда производителите да не доставят тези продукти в количества, по-ниски от средните за последните 12 месеца, а за нарушаване на горните разпоредби са предвидени глоби, както и забрана за извършване на дейността от шест месеца до една година“, се посочва.

Също така, предвид драстичното увеличение на цените на електроенергията през последните месеци, сръбското правителство взе решение за цената на електроенергията за резервно снабдяване на крайни клиенти, които нямат право на гарантирана доставка след 1 декември 2021 г.

"Определената цена на електроенергията ще се прилага до стабилизиране на ситуацията на съответната борса", допълват оттам.

"С приемането на това решение цените на посочените продукти през следващите два месеца не трябва да надвишават нивото от 15 ноември т.г. "Ако е необходимо, правителството ще продължи тази мярка и след тези 60 дни", каза сръбският министър на търговията, туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

Тя добави, че мярката е необходима, за да се защити жизненият стандарт на гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков