Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че има малък шанс военната организация някога да въведе система за изключване на страни от своите редици, на фона на напрежението между редица от 30-те страни членки, предава Associated Press.

"НАТО няма никакъв механизъм за изгонване на членове. И няма да препоръчам това да бъде въведено в нашия учредителен договор“, каза Столтенберг в Рига, преди двудневната среща на външните министри на организацията.

"Дори и да го препоръчам, това никога няма да се случи, защото се нуждаем от консенсус, за да го направим“, каза той, визирайки необходимостта от единодушие при вземането на решения в НАТО, което дава на всяка страна членка де факто вето.

Турция разгневи няколко членове на Алианса, като закупи руски ракетни системи, както и заради проучванията за въглеводороди в спорни средиземноморски води. Миналата година турските военни кораби също влязоха в противопоставяне с френските военноморски кораби, които контролираха оръжейното ембарго на ООН за Либия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви през 2019 г., че Алиансът е в "мозъчна смърт“ поради липсата на американското лидерство. Той се оплака от решението на администрацията на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците.

Макрон, който също беше ядосан от споразумението между САЩ и Великобритания с Австралия тази година, което прекъсна многомилиардния контакт на Канбера с Париж за изграждане на подводници, поиска преразглеждане на начина, по който НАТО функционира политически.

Министрите ще обсъдят предложенията на Столтенберг за преразглеждане на "Стратегическата концепция“ на НАТО, която по същество представлява мисията и пътната карта на организацията за адаптиране към съвременните предизвикателства за сигурността. Последният датира от 2010 г. и не отчита Китай или изменението на климата.

Лидерите на НАТО трябва да одобрят окончателния текст на срещата си в Мадрид на 29-30 юни 2022 година

Не е ясно как Алиансът ще се справи с авторитарните подходи на някои от членовете си или как ще управлява проблемите, които възникват, когато една страна бойкотира действията на НАТО, например Унгария, която блокира срещите на високо ниво с Украйна заради правата на унгарското малцинство там .

Столтенберг каза, че смята, че изключването на членове не е отговорът. "Мисля, че е по-добре да използваме НАТО като платформа, както и да водим честни и откровени дискусии, когато сме загрижени дали всички съюзници отговарят на демократичните стандарти“, каза той.

"Ако тези страни бъдат изгонени, тогава тази платформа вече няма да съществува. Така че мисля, че е по-добре да запазим НАТО с всичките му членове."

Превод и редакция: Юлиян Марков