Украйна няма смисъл да взима пари от МВФ, защото драконовските условия, които трябва да изпълни, просто убиват украинската икономика, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

Например Украйна, за да получи нов транш, обеща на МВФ да не въвежда данък върху изтегления капитал. Фондът се интересува от едно –данъчната база в страната да се разшири, а Украйна да изплати задълженията си към него, както и дълговете на спекулативния капитал, който стои зад него. Това всъщност е цялата история - тук не се говори за някакъв икономически растеж, защото е рисковано от тяхна гледна точка.

Време е Украйна да спре да говори за сътрудничество с МВФ. Тъй като три години изплаща дългове, които е натрупала още през 2015 г., тоест преминала е през пиковите плащания и няма проблеми, както сега няма сътресения за украинската икономика. Златно-валутните резерви на страната са в добро състояние, данъчните приходи вървят добре.

Украинското правителство обаче заема хитра позиция. Вместо да намали бюджетния дефицит, то, напротив го увеличава и следователно има нужда от допълнително финансиране.

Изглежда, че едно от изискванията на Фонда е приемането на бюджет за 2022 г. с бюджетен дефицит не повече от 3,5%. Всичко това обаче са "приказки за белия бик“, защото всички развити страни, като се има предвид, че коронавирусът все още не е победен, активно увеличават бюджетния дефицит и активно теглят заеми. Страната трябва да изхожда от собствените си интереси, а не от изкуствени индикатори, които нямат връзка с реалността. Бюджетът трябва да бъде приет по такъв начин, че икономиката да работи... Защо тогава са й нужни тези 2,5 милиарда от МВФ?

Освен това какво плати досега Украйна за заемите от МВФ. А тя позволи например Националната банка да се управлява от неразбиращи хора. Както е казал Ротшилд: "Дайте ми контрол върху издаването на пари в държавата и не ме интересува кой ще пише нейните закони“. А Националната банка се занимава с издаването на пари.

Затова според автора, Украйна преди всичко трябва да мисли прагматично и да мисли за защита на собствените си национални интереси. Например отдавна трябваше да се приемат закони за местното производството и местните предимства за обществените поръчки, които страните от Г-7 не позволяват да бъдат приети. Тогава страната няма да има нужда от допълнително финансиране или подаяния от МВФ в замяна на изпълнение на драконовски условия.

Освен това страната върна стария си дълг, но условията останаха същите. Да предположим, че сте взели кола срещу заем, изплатили сте кредита изцяло, но все още имате задължения към банката, например да извършвате ремонт в определени сервизи, да зареждате гориво в определени бензиностанции и т.н. И така, какъв е смисълът на тези заеми?

Изкуствено се натрапва идеята, че страната не може да живее без МВФ. Сега ще живее. Украйна наистина имаше нужда от пари от МВФ през 2014-2015 г., когато имаше шок на вътрешния пазар, когато всъщност страната загуби 20% от икономиката си - Донбас. А сега такъв заем е от полза само за спекулативния капитал и лешоядите, които просто вкарват страната в нови дългове, за да не излезе никога от тази дупка.

Накратко, ако Украйна спре да получава заеми от МВФ, няма да се случи катастрофа. Трябва да се "избута“ вноса от държавните поръчки и това е, няма да има нужда от никакви заеми. Необходимо е изравняване на платежния и търговския баланс, така че да стигне поне до нула, най-накрая да се извърши енергийно ефективна модернизация на страната, така че да започне да консумираме по-малко газ, за да няма нужда от никакви заеми от МВФ.

Превод и редакция: Юлиян Марков