Полицията във вторник разчисти импровизиран лагер близо до северното френско пристанище Дюнкерк, където десетки мигранти, които твърдят, че бягат от война, бедност и преследване в Близкия Изток, изчакват с надеждата да стигнат до Великобритания, предава Reuters.

Въоръжени полицейски служители влязоха в лагера, който минава покрай изоставена железопътна линия, преди работници в защитни костюми да съборят палатките и пластмасовите навеси.

Служители на благотворителните организации казват, че 27-те мигранти, които се удавиха в Ламанша миналата сряда, са били отседнали в същия район, преди да опитат да преминат във Великобритания миналата сряда

Броят на мигрантите, пресичащи Ламанша, се е увеличил до 25 776 през 2021 г., спрямо 8 461 през 2020 г. и 1 835 през 2019 г., според ВВС съгласно данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

Френската полиция рутинно разрушава лагерите, които възникват между Кале и Дюнкерк. Мигрантите обикновено се транспортират до центрове за задържане, разпръснати из цялата страна, където се насърчават да подадат молба за убежище, въпреки че много от тях бързо се връщат обратно до брега на Ламанша.

Президентът Еманюел Макрон каза в петък на британския премиер Борис Джонсън да "походи сериозно" в усилията си за ограничаване на мигрантските потоци, на фона на влошаването на отношенията между Париж и Лондон след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков