Общинският съвет в Бургас даде съгласие за това да бъде отправено искане до министъра на здравеопазването за получаване на предварително одобрение за разкриване на Специализирана болница за активно лечение на детски болести в града, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Срокът за реализиране на проекта е до 20 месеца след получаване на съгласие от компетентните органи. Инвестиционното намерение за нова Детска болница е предвидено за реализиране в ж.к. "Зорница“ в Бургас, в близост до Университетската болница.

На този етап проектът предвижда създаване на Специализирана болница за активно лечение на детски болести, лечебно заведение за болнична помощ от трето ниво на компетентност, което да предлага диагностика и лечение по следните специалности: педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нефрология, хематология, обща хирургия, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, кожни болести и алергология, дерматология, физикална и рехабилитационна медицина, анестезиология и интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология и спешна медицина.

"Това е първият етап по изпълнението на проекта. Общината вложи собствен финансов ресурс, защото го идентифицира като важен. Той предвижда да се реализират няколко етапа, една част от които вече са извършени. Първият и най-важен, който продължи най-дълго, беше свързан с проучване на потребностите. Консултантите се отнесоха много сериозно към своята задача - извършиха сериозен анализ на всички данни, които има на разположение, както в Бургас, така и в околните области – Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, които тази болница ще обслужва. След като приключи този етап консултантите са в готовност да ни предоставят следващият етап –идейния проект за сградата – с функционалното разпределение на всички отделения, които трябва да си взаимодействат по много добър начин, за да може болницата да е ефективна. В споразумението е включена и възможността екипът на бъдещата болница да посети водещи европейски лечебни заведения, за да се запознае с най-добрия опит във връзка с детското здравеопазване“, поясни зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Решението беше единодушно прието с 47 гласа "за“.