Четири медицински лица са задържани в ареста в Пловдив за 24 часа заради издаването на фалшиви зелени сертификати за ваксинация, съобщиха на брифинг от Районна прокуратура в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус“- Пловдив. Сред задържаните са трима лекари и един зъболекар от Раковски и Асеновград.

Престъпленията са били извършвани във ваксинационни пунктове в МБАЛ Асеновград и частен медицински център в Раковски. Към момента са установени около 200 лица, за които са издавани такива сертификати в Раковски и около 50 в Асеновград. Това е до днес.

Проверките са били направени в рамките на около 2 месеца, те продължават и сега. Бройката набъбва към всеки един час. Иззети са над 20 000 декларации, попълнени с подписи и лични данни, които подлежат на проверка. Повечето от лицата, за които са били издавани фалшивите сертификати се намират в момента в чужбина.

Тепърва ще бъде доказвано дали става въпрос за организирана престъпна група и дали наистина тези лица са подписвали декларациите лично, или са били фалшифицирани и документите. Данните от декларациите са били вкарвани в края на деня в Националния имунизационен регистър. Образувани са две досъдебни производства, независими едно от друго, съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор. Предстои да бъдат разпитани и още лица.

Дали ще бъде повдигнато обвинение на задържаните медици ще преценява наблюдаващият прокурор.

За реализацията на акцията разказа и Славчо Алексиев, от Икономическа полиция. Той съобщи, че тя е започнала преди 15 дни, а оперативният сигнал е получен на 19 ноември. Операцията е протекла с активното съдействие на РЗИ Пловдив.

"Много добре си даваме сметка, че тези разследвания не са обикновени, касае се за човешки животи, знаем каква е обществената опасност на деянията, затова Районна прокуратура ще бъде безкомпромисна в борбата с тази престъпност“, заяви Атанас Илиев, говорител на прокуратурата.

Цветана ТОНЧЕВА