Общинският съвет в Бургас даде съгласие за това кметът на Общината да отправи писмено искане до Министерството на образованието и науката и Министерство на финансите за осигуряване през 2022 година на средства от държавния бюджет за реализиране на проект "Изграждане на нов учебен корпус в двора на ПГРЕ "Г. С. Раковски“ и ППМГ "Акад. Н. Обрешков“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Средствата, които са необходими за създаването на новия корпус, са в размер на 6 600 000 лева. Новият корпус ще се използва от учениците и на двете училища и това ще даде възможност за преминаване на едносменен режим на работа от началото на следващата година. Идеята е чрез изграждането на новата учебна среда да се повишат възможностите за избор на занимания по интереси, които да развиват творческите и познавателни възможности на учениците.

"През изминалата седмица всички с интерес следяхме различните дебати в секторните политики, особено в сектор "Образование“. Министърът на образованието, който лично присъстваше на тези дебати, сподели своя математически модел, като предложение, което ще се въведе за определяне на новите бюджети на училищата. В новите делигирани бюджети един от основните критерии ще бъде успеваемостта на учениците. Безспорно едно от училищата, които имат най-голяма успеваемост, е на ППМГ "Акад. Н. Обрешков“. Независимо от това, че те ще получат по-висок бюджет с това ново разпределение, в този математически модел, те няма да са достатъчни и няма да генерират достатъчни средства за изграждане или доизграждане на този корпус. Моето предложение е, всички да бъдем отново единодушни и да подкрепим исканата помощ за финансиране от републиканския бюджет. Ако това не се случи, ние ще влезем в друг проблем, тъй като от две години назад беше приета наредба за физическата среда в училище. Тази наредба изисква много по-голям, има много по-големи стойности по отношение на квадратура за едно дете. Наредбата беше с изключително високи изисквания и МОН даде гратисен период, в който да се въведат училищните сгради в тези параметри. Има още 4-5 години за големите градове да въведат физическата среда в такова съответствие. Сега в ППМГ "Акад. Н. Обрешков“ се обучават 1027 деца, разпределени в 37 паралелки, включително и ученици от 5 клас. Ако този корпус не се изгради, ние ще бъдем изправени пред един много сериозен въпрос - намаляване на приема в тези гимназии. С което ще се сблъскаме с негативното отношение на бургаските родители. Това никога не сме го правили и мисля, че няма да го допуснем и сега. Излизането от този проблем, който в бъдеще ще стои пред нас, е сега, изпреварващо, да подкрепим искането в докладната записка“, посочи общинският съветник инж. Виолета Илиева.

Решението за отправяне на искане до двете министерства за изграждане на новия корпус беше одобрено единодушно с 46 гласа "за“.