Бебетата развиват чувство за хумор през първия месец от живота си, според ново проучване на около 700 бебета по целия свят, публикувано в списание Behavior Research Methods.

Екип от изследователи от университета в Бристол установи, че бебетата се радват на хумор, базиран на различни дейности, като гъделичкане, скриване и показване, обръщане на лица и говорене със "странен глас“… Социализацията е ключът към развитието на чувство за хумор и помага за подобряване на други мозъчни умения, като въображението.

Д-р Елена Хоичка смята, че чувството за хумор е сложен процес, който се развива през първите четири години от живота.

"Предвид универсалността и значението на хумора в живота на децата и възрастните, важно е да се разработят инструменти, за да се определи как той първоначално се развива, така че да можем да разберем не само появата на смеха, но и как той може да помогне на младите хора, когато става дума за психическо им здраве,“ обясни тя.

Според публикацията, кърмачетата под една година искат да видят реакциите на другите хора, напр. когато някой се уплаши и други подобни. Двегодишните деца проявяват интерес към т.нар "безсмислен" хумор - изречението "Кучето му казва" и т.н. Тригодишните обичат игри с думи, трикове, но и обидни думи.

Превод и редакция: Юлиян Марков