Шест души са загинали в резултат на лошото време в Турция, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Властите предупреждават, че във вторник в Турция предстои още един ден на силни бури и проливни дъждове. Турската държавна метеорологична служба (TSMS) издаде предупреждения за 67 от 81 провинции за екстремни метеорологични условия – валежи, силни ветрове и бури.

Страната беше засегната от мощен югозападен фронт, който удари районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море на запад и на юг, както и части от Черноморския регион в понеделник.

Четирима души загинаха в Истанбул, един в Зонгулдак и един в провинция Коджаели заради рухнали стени, падащи покриви и фрагменти от сгради, отнесени от силните пориви на вятъра. Много други бяха ранени.

TSMS предупреди за обилни валежи в западната и източната част на страната във вторник, докато температурите се очаква да паднат до 8 градуса по Целзий в северните, централните и западните региони на страната.

Властите предупредиха за опасност от внезапни наводнения, удари от мълнии и смущения в транспорта. Прогнозата за времето също предвижда силни ветрове и бури, особено в района на Мраморно море, който беше най-засегнат от екстремното време в понеделник.

Там ветровете се очаква да достигнат скорост до 100 километра в час. По-силни ветрове и бури се предвиждат за части от районите на Егейско море, Централен Анадол, Средиземно море, Източен Анадол и Черно море, където има опасност от силни пориви на вятъра, които могат да "разрушат покриви, да счупят дървета и клони“

Силните ветрове нарушиха ежедневието в западните провинции в понеделник. Истанбул, най-населеният град в страната, беше най-силно засегнат, като бурите събориха малка часовникова кула, преобърнаха камиони и отнесоха покриви. Губернаторството на града обяви, че всички училища ще бъдат затворени във вторник заради лошото време. Властите в провинциите Коджаели, Сакария, Балъкесир, Чанаккале, Ялова, Синоп, Бурса, Бартин и Текирдаг се присъединиха към Истанбул и затвориха училищата за един ден.

Бурите стават все по-чести в страната, където през 2020 г. е наблюдаван най-голям брой свързани с времето бедствия, предимно наводнения. Експертите обвиняват изменението на климата като основен виновник за променящите се метеорологични условия. Миналата година страната регистрира 984 бедствия, свързани с времето, чието въздействие и продължителност са по-лоши от предходните години.

Превод и редакция: Юлиян Марков