Имунизационният комитет на Обединеното кралство препоръча разширяване на програмата за инжектиране на бустери на всички възрастни на възраст над 18 години, като се даде приоритет на тези в най-голям риск и се намали разликата до три месеца след първичния курс, пише европейската редакция на Politico.

Съвместният комитет по ваксинация и имунизация посъветва, че която и да е от иРНК ваксините е предпочитана за бустер доза — половин доза Moderna или пълна доза Pfizer. За тези, които не могат да имат иРНК ваксина, се предлага ваксината AstraZeneca.

На хората, които са силно имуносупресирани, също ще бъде предложена бустер доза, на практика тяхната четвърта доза ваксина, три месеца след предишната трета доза.

И накрая, на деца на възраст от 12 до 15 години трябва да се предложи втора доза на стандартния 12-седмичен интервал след първата доза. В момента им е предложена една доза.

"Наличието на бустер доза от ваксината ще помогне за повишаване на нашето ниво на защита срещу варианта омикрон“, каза Уей Шен Лим, председател на екипа по имунизацията срещу COVID-19 в JCVI. "Това е важен начин за нас да намалим въздействието на този вариант върху живота си, особено през следващите месеци“.

Сега всяка от четирите страни в Обединеното кралство трябва да реши дали да приеме препоръката, което е нормална практика по време на пандемията.

Новината идва, тъй като докладите днес предполагат, че може вече да има предаване от общността на варианта омикрон в Англия и Шотландия.

Обединеното кралство се присъединява към Брюксел и разширява своята бустер програма за всички възрастни. Другите страни от ЕС вече са преминали към този подход.

***

Рига. Латвия се нуждае от постоянно военно присъствие на САЩ, за да възпира Русия и иска да засили отбраната си с американски ракети Patriot, каза в понеделник латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс, когато генералният секретар на НАТО посети съюзническите войски в балтийската страна, пише EU Observer.

"Нуждаем се от допълнителна международна помощ“, каза Пабрикс. "Бихме искали да имаме постоянно [военно] присъствие на Съединените щати в нашата страна“.

***

Берлин. Празните рафтове в отдела за играчки за Коледа са кошмар, който може да се сбъдне тази година, пише Handelsblatt, цитирайки Флориан Зибер, главен изпълнителен директор на Simba-Dickie, една от най-големите компании за играчки в Германия.

В интервю за изданието Зибер отбеляза, че има тясно място във веригите за доставки. Много производители са забавили покупките си, очаквайки спад в цените на доставките от Азия, но в резултат на това цените само се увеличиха: според Зибер доставката на стоки за Европа обикновено започва през юни, а тази година започна едва през август. В резултат на това много видове стоки ще бъдат на рафтовете на магазините с голямо закъснение.

В резултат на това самите играчки също ще поскъпнат, каза Зибер. На първо място, това се отнася за коли с дистанционно управление, продукти за пясъчник и кукли. Що се отнася до времето за доставка на стоките, според Зибер много видове играчки ще пристигнат в Европа след Коледа. Както отбелязва Handelsblatt, това е катастрофа за индустрията на играчките, тъй като празниците преди Коледа представляват до 40% от всички продажби за една година.

Според Зибер цената на транспортирането на стоки от Азия се е повишила толкова много, че компанията му просто е трябвало да премахне няколко артикула от асортимента. Зибер подчерта, че разходите за доставка на някои от играчките надвишават цената им.

***

Ню Йорк. Съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли от изпълнителната си роля в компанията за социални медии, съобщава The Guardian.

Дорси ще бъде заменен от главния технологичен директор (CTO) Параг Агравал, съобщи компанията в понеделник.

Изненадващият ход слага край на много критикувания мандат на Дорси като главен изпълнителен директор както на Twitter, така и на Square, неговата компания за дигитални плащания, което доведе до това акционерите в Twitter Elliott Management и милиардера инвеститор Пол Сингър да го призоват да се оттегли от една от тези роли.

Акциите на Twitter се повишиха с 11%, след като новината се появи в CNBC, преди да бъде спряна за кратко.

Компанията заяви, че Дорси ще се оттегли незабавно, ще остане в борда до събранието на акционерите на Twitter през 2022 г.

"Реших да напусна Twitter, защото вярвам, че компанията е готова да продължи от своите основатели. Доверието ми в Параг като главен изпълнителен директор на Twitter е дълбоко. Неговата работа през последните 10 години беше трансформираща. Дълбоко съм благодарен за неговото умение, сърце и душа. Време е да поведе“, каза Дорси.

Агравал е с Twitter от десетилетие и служи като технически директор от 2017 г.

"Искам да благодаря на борда за доверието в моето лидерство и на Джак за неговото постоянно наставничество, подкрепа и партньорство“, каза Агравал.

В последния си туит на сайта, публикуван в неделя, Дорси написа: "Обичам Twitter“.