Преговорите за кабинет дотук са само списък с коледни пожелания, предстои да видим как ще се реализират. Това коментира политологът проф. Румяна Коларова в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"На повърхността няма конфликти, а всичко обсъдено, ако не бъде подплатено с конкретика, остават само добри пожелания, но добре опаковани с пиар", уточни проф. Коларова. Според нея структурата на бъдещия Министерски съвет ще бъде такава, че министерството на финансите ще е толкова важно, колкото и премиерският пост, а партията на която бъде поверено ще получи пълен контрол.

"Най-важният въпрос е кой ще държи Министерството на финансите. В коалиционните кабинети до този момент министърът на финансите имаше една такава по-независима позиция, защото той решава окончателния въпрос. И ако една партия получи Министерството на финансите, това означава, че тази партия реално погледнато държи всичко, контролира всичко. Така че ако трябва да се коментира структурата на бъдещия кабинет, еднозначно искам да кажа, че не толкова ролята на министър-председателя – разбира се, че ролята на министър-председателя е изключително важна, защото вижте, в българския Министерски съвет решенията се взимат в последна сметка според предпочитанията на министър-председателя. Има решения, при които може да имате двама, трима министъри против, но ако министър-председателят каже: "Решението го взимаме“, то се взима. Може нито един министър да не е против, но ако министър-председателят е против, решението не се взима. С други думи, наистина ролята на министър-председателя е много важна, но точно толкова важна, дори по-важна, защото тя не е толкова силова, е ролята на министър на финансите. Така че ако в последна сметка тези две кресла в кабинета отидат при "Продължаваме промяната“, това означава, че те ще получат пълен контрол върху това, което ще се случва в кабинета, като съответно останалите партии ще играят ролята на беквокали, роля на миманс, на хора, които са на преден план, но всъщност хора, върху които има реален контрол както в процеса на взимане на решения, така и в процеса на финансиране на политиките", обясни проф. Коларова.

Тя допълни, че макар и професионалните умения на Асен Василев и Кирил Петков, които са неоспорими в частния сектор, липсата на политическа биография и опит дават ясни индикации, че профилът на "Продължаваме промяната“ не може да носи политическа отговорност. По думите й в бъдещия министерски съвет ключова роля трябва да има БСП, като партия с най-голям опит, за да не плащат висока цена в последствие българските граждани, допълни тя.