Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да укрепи инфраструктурата на своята авиобаза в Гуам и съоръжения в Австралия, за да може по-ефективно да се изправи срещу Китай, съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието американската армия не планира радикално преместване на войските си.

В понеделник Пентагонът обяви, че Вашингтон, след преглед на въоръжените сили на САЩ в света, възнамерява, наред с други неща, да засили сътрудничеството с Австралия във военната сфера. И.д. помощник заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси Мара Карлин по-специално отбеляза, че в Австралия ще бъдат извършени ново разполагане на изтребители и бомбардировачи, обучение на сухопътни сили и разширяване на логистичното сътрудничество.

През септември австралийският министър на отбраната Питър Дътън каза на пресконференция в Държавния департамент, че Съединените щати са се договорили с Австралия за разширяване на американското военно присъствие в страната, включително разполагането на военни самолети на ротационен принцип. Той добави, че ще бъдат създадени съвместна логистична инфраструктура и комплекс за поддръжка за подпомагане на разширената военна дейност на двете страни, включително за военноморските сили.

Превод и редакция: Иван Христов