В област Кюстендил има готовност за действие при усложнена зимна обстановка. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Областна администрация – Кюстендил. Деветте общини са с актуализирани състави на щабовете за изпълнение на общинските планове за защита при бедствия и общинската техника е годна за извършване на спасителни дейности при зимни условия. Създадена е необходимата организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и е осигурено здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините. В готовност е създаденият със заповед оперативен щаб на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Създадена е и организация за своевременно сформиране на временни оперативни щабове за управление на силите и средствата на място. Изготвени и утвърдени са схеми за оповестяване по телефон и чрез системата за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) на длъжностните лица, ангажирани в дейностите по овладяване и ликвидиране на последствията от усложнена зимна обстановка. Създадена е организация за своевременно събиране на информация за обстановката в областта и общините, обобщаването и анализирането й.

В една част от общините договорите с изпълнителите, имащи задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа през сезон 2021 - 2022 година, са сключени, а в останалите текат процедури по сключването им. Създадена е необходимата организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и е осигурено здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините. Регионалната здравна инспекция и Центърът за спешна медицинска помощ, както и лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Кюстендил са актуализирали плановете за медицинското осигуряване на населението при усложнена зимна обстановка. РЗИ поддържа актуални списъци на болни на хемодиализа в отделенията по хемодиализа към лечебните заведения за болнична помощ.

Представен е и списък на бременни с термин на раждане през зимния сезон, както и информация, касаеща готовността на лечебните заведения за болнична помощ за временно настаняване на пострадали и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ. По информация на РУО - Кюстендил, всички училища на територията на областта имат осигурено отопление за предстоящия отоплителен сезон. Създадени са условия за провеждане на нормален учебен процес. Осигурен е транспорт за пътуващите ученици от населените места, в които няма училище.

Венцеслав ИЛЧЕВ