Съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли от изпълнителната си роля в компанията за социални медии, съобщава The Guardian.

Дорси ще бъде заменен от главния технологичен директор (CTO) Параг Агравал, съобщи компанията в понеделник.

Изненадващият ход слага край на много критикувания мандат на Дорси като главен изпълнителен директор както на Twitter, така и на Square, неговата компания за дигитални плащания, което доведе до това акционерите в Twitter Elliott Management и милиардера инвеститор Пол Сингър да го призоват да се оттегли от една от тези роли.

Акциите на Twitter се повишиха с 11%, след като новината се появи в CNBC, преди да бъде спряна за кратко.

Компанията заяви, че Дорси ще се оттегли незабавно, ще остане в борда до събранието на акционерите на Twitter през 2022 г.

"Реших да напусна Twitter, защото вярвам, че компанията е готова да продължи от своите основатели. Доверието ми в Параг като главен изпълнителен директор на Twitter е дълбоко. Неговата работа през последните 10 години беше трансформираща. Дълбоко съм благодарен за неговото умение, сърце и душа. Време е да поведе“, каза Дорси.

Агравал е с Twitter от десетилетие и служи като технически директор от 2017 г.

"Искам да благодаря на борда за доверието в моето лидерство и на Джак за неговото постоянно наставничество, подкрепа и партньорство“, каза Агравал.

В последния си туит на сайта, публикуван в неделя, Дорси написа: "Обичам Twitter“.

Превод и редакция: Иван Христов