За Русия ще има "политически и икономически последици" в случай на агресия срещу Украйна, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Рига, предава TACC.

"Всяка бъдеща агресия срещу Украйна ще има висока цена за Русия и политически и икономически последици“, аргументира се той.

Столтенберг отново отбеляза, че НАТО отчита "необичайна концентрация на руски сили“ на границата с Украйна и "следи отблизо ситуацията“. "Призоваваме Русия да деескалира и да намали напрежението“, добави той.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Руската федерация вижда информационна кампания от западни страни с цел да се представи Москва като заплаха за процеса на уреждане на конфликта в Украйна. Той не изключи, че тази кампания е камуфлаж за прикриване на "агресивни мисли, които може да зреят в Киев“.

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя подчерта, че няма напрежение по границата с Украйна, а руските войски се движат изключително на национална територия. От своя страна пресбюрото на Службата за външно разузнаване на Руската федерация отбеляза, че според постъпващи данни Държавният департамент на САЩ по дипломатически канали предава на своите съюзници и партньори абсолютно невярна информация за предполагаемата концентрация на сили на руска територия за военна инвазия в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков