Започна работната среща между премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев и председателя на политическа партия "Алтернатива“ Африм Гаши, във формат 1+1 , в който участват още Димитър Ковачевски от СДСМ и Беким Сали от "Алтернатива“, информира скопският телевизионен канал “Сител“.

На тази и на следващите срещи ще се обсъждат предложенията за участие на "Алтернатива“ в управлението и ролите и отговорностите, които политическите субекти трябва да поемат за постигане на резултати в полза на гражданите.

Преди срещата премиерът Заев не пожела да направи изявление за очакванията или предложенията пред "Алтернатива". Гаши казва, че това е първата среща, на която очаква да чуе концепциите на СДСМ за излизане от енергийната и здравната криза, но и как страната да не пропусне "историческия шанс да започне преговорите за членство в Европейския съюз през декември“.

Лидерът на "Алтернатива" не пожела да коментира съобщенията за смяна на премиера и дали Ковачевски, който е кандидат за наследник на Заев в СДСМ, е приемлив за тях като нов премиер. Според Гаши това е вътрешен въпрос на СДСМ, а преговорите за влизане в правителството са между партии и за концепции. Гаши не пожела да разкрие кои ведомства и министерски позиции иска да получи "Алтернатива".

Превод и редакция: Юлиян Марков