Първият министър на външните работи на Република Северна Македония Денко Малески заяви пред скопското електронно издание "Плюс инфо“, че шансвете България да вдигне ветото за започване на присъединителни преговори между ЕС и Скопие до 14 декември са минимални.

"Не съм оптимист, че България ще оттегли ветото си. Очакванията от новото българско правителство всъщност бяха изяснени от бъдещия български кандидат за министър-председател Кирил Петков, когато каза, че в дебата трябва да гледаме интересите на двете страни и че трябва да се сбогуваме с тези емоционални вълни на любов и омраза от двете страни. Той също така спомена разширяването на темите от интерес и за двете страни като начин за дефиниране на интереси и постигане на споразумение. Но след неговото изказване не виждам никаква възможност за бързо решение. Има този момент на изненада в международната политика и в този случай това може да бъде силен натиск от Европа и Америка за отключване на процеса за РС Македония и Албания. Ръката, която обаче ще трябва да се вдигне на срещата на върха в Брюксел, е тази на България, защото без тази вдигната ръка практически няма да можем да получим дата за преговори. Мисля, че е малко вероятно източната ни съседка да се поддаде на натиска на международната общност. Ако забележите, всички политически фактори в България се позовават на общата резолюция в парламента, така че вчера дойде отговорът от четирите български партии, че няма да има промяна в позициите на България и че всички остават ангажирани да защитават своите държавни и национални интереси“, обяснява Малески .

На въпрос дали има възможност премиерът Зоран Заев да подпише ново споразумение с България преди да напусне поста министър-председател, Малески каза, че Заев няма да си позволи подобно нещо.

"Това, което беше контраудар с подписването на Преспанския договор, е всичко, което може да издържи един политик. Мисля, че още едно такова нещо, което да противоречи на настроенията на обществото, няма да бъде допуснато от самия Заев“, смята Малески.

Превод и редакция: Иван Христов