Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират газопровода "Северен поток 2“, уверявайки, че руският газопровод няма да застраши украинската сигурност, според документи, получени от Axios, пише The Hill.

По-рано този месец републиканските сенсатори Джеймс Риш (Айдахо) и Тед Круз (Тексас) инициираха поправка, която ще наложи санкции на Nord Stream 2 AG, собственост на руския енергиен гигант Газпром. Изменението ще санкционира и компании, участващи в тестването и сертифицирането на тръбопровода.

Германия заяви, че подобни санкции ще подкопаят споделените ангажименти между страните, както е посочено в юлско изявление относно подкрепата за Украйна, европейската енергийна сигурност и изменението на климата.

"Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2“ ще подкопаят ангажимента, даден на Германия в съвместното изявление, ще отслабят доверието в правителството на САЩ и ще застрашат постиженията на съвместното изявление, включително разпоредбите, подкрепящи Украйна. Те в крайна сметка биха навредили на трансатлантическото единство“, гласи текста на документите, получени от Axios.

Администрацията на Байдън поиска от депутатите от Демократическата партия да блокират поправката от Риш и Круз, притеснени от реакцията на Германия.

На газопровода се противопоставят както администрацията на Байдън, така и на Тръмп, които изразиха опасения, че той ще направи европейските съюзници на Америка твърде заивисми от руската енергия.

Въпреки че президентът Байдън се противопостави на газопровода, той обяви през май, че ще се откаже от санкциите за газопровода, заявявайки, че наказателните мерки ще се отразят "контрапродуктивно“ на европейските отношения на САЩ. Русия обяви завършването на газопровода през септември.

Тръбопроводът заобикаля украинската транзитна инфраструктура и Axios отбеляза, че завършването му е елиминирало едно от оставащите възпиращи средства срещу руска инвазия в Украйна.

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви нови санкции срещу кораб, свързан с изграждането на газопровода "Северен поток 2“. В документа Германия твърди, че санкциите срещу "Северен поток 2“, засягащи съюзник на САЩ, биха били просто победа за Путин.

Служител на Държавния департамент заяви пред Axios в отговор на документа: "Нашият подход е много повече от поддържане на алианса; става дума за това да направим това, което ще бъде най-ефективно за защита и запазване на енергийната сигурност на Украйна“.

"Запазването на отношенията с Берлин и отстояването на интересите на Украйна не е предложение или/или. Ние правим и двете по възможно най-ефективния начин“, добавят от американското външнополитическо ведомство.

Новината за призива от германското правителство идва, след като американското разузнаване съобщи за струпване на руски войски на границата с Украйна. Украйна, съюзник на САЩ, предупреди, че Русия може да се готви за нахлуване през следващия януари или февруари.

Държавният секретар Антони Блинкен каза по-рано този месец, че САЩ се готвят за евентуална руска инвазия в Украйна, която може да бъде оправдана с измислена провокация от Украйна или друга страна.

Превод и редакция: Иван Христов