Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази увереност, че САЩ и Великобритания с участието на Полша възнамеряват да унищожат Европейския съюз, предава ТАСС.

"Ситуацията на западната граница не е лесна. Виждате, че тези полски мерзавци вече са плъзнали из разни страни. Обърнете внимание къде отиде вчера[полският премиер Матеуш] Моравецки - във Великобритания“, каза държавният глава на среща в Министерството на отбраната на републиката по темата за военната сигурност в понеделник, предаде агенция БелТА. Лукашенко е сигурен, че до година-две те искат да унищожат Европейския съюз по предложение на Вашингтон.

Лукашенко отбеляза, че САЩ не се нуждаят от партньори, които могат да бъдат равни с тях. По думите му, веднага щом ЕС е въвел своята валута, "това създаде заплаха за долара и започнаха проблеми в евроатлантическия блок“.

"Разбираме. В момент на нас ни е все дно - евро или долар“, отбеляза президентът. Лукашенко е сигурен, че Великобритания неслучайно е напуснала Европейския съюз, тъй като не е открила нищо в това, така че сега залогът се поставя върху Полша. "Някои от тях вече започват открито да декларират: ако субсидиите от Европейския съюз (милиарди долари и евро) свършат, ние не се нуждаем от ЕС. За това се прави всичко, за да се разруши Европейският съюз“, обобщи беларуският лидер.



Превод и редакция: Иван Христов