Вилнюс. Лидерите на ЕС и НАТО обещаха в неделя да засилят сътрудничеството срещу хибридни заплахи по време на посещение в Литва, доминирано от преговорите за мигрантската криза на границата с Беларус и натрупването на военни сили на Русия близо до Украйна, информира Euronews.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също повтори призива си към Русия да "деескалира“ натрупването на военни сили на границата с Украйна и предупреди за "разходи и последици", ако Москва използва сила.

Посещението на Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва преди срещата на външните министри на НАТО, включително държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в Латвия тази седмица.

Столтенберг и фон дер Лайен обвиниха Беларус, че е организирал мигрантската криза на границата си като "хибридна“ заплаха срещу Европейския съюз - обвинение, което режимът отрече.

Хибридната заплаха е предизвикателство за сигурността, съчетаващо традиционни военни средства и невоенни тактики като дезинформация.

"За да се отговори на подобни акции, е важно Европейският съюз и НАТО да работят ръка за ръка“, каза фон дер Лайен на съвместна пресконференция със Столтенберг и литовските лидери.

Столтенберг каза: "Обсъдихме как можем да засилим съвместната си работа между НАТО и ЕС, включително чрез нова съвместна декларация, защото сме по-силни и по-безопасни, когато работим заедно“.

През последните месеци хиляди мигранти – предимно от Близкия изток – преминаха или се опитаха да преминат границата на Беларус към източните членки на ЕС и НАТО: Латвия, Литва и Полша.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че "ако ситуацията със сигурността се влоши още повече, ние не изключваме консултациите по член 4 на НАТО“.

Съгласно учредителния договор на НАТО всеки член може да свика среща на НАТО, за да се консултира, когато почувства, че неговата сигурност или независимост са застрашени.

Полша също предупреди, че може да се позове на този член.

Двудневната среща на външните министри на НАТО, която започва във вторник в съседна Латвия, ще бъде доминирана от загриженост относно натрупването на военни сили на Русия близо до границата с Украйна.

Столтенберг каза, че "необичайното“ натрупване на танкове, артилерия, дронове и хиляди боеспособни войски е "много тревожно по много причини“, също и "защото е непровокирано и необяснимо“.

"Посланието към Русия е, че трябва да деескалират, да намалят напрежението и да бъдат прозрачни“, каза той и добави, че "ако решат да използват сила, тогава, разбира се, ще има последствия“.

Превод и редакция: Иван Христов