Засега няма данни Омикрон да протича по-тежко от Делта варианта на COVID-19. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Тя допълни, че новият вариант на COVID-19 е с множество мутации в “s" протеина, което всъщност създава безпокойство, тъй като имунният отговор при ваксиниране или след боледуване е насочен именно срещу “s" протеина.

"И една съществена промяна в “s" протеина поставя под въпрос до каква степен ще бъдем защитени след предишно боледуване или ваксинация. Въпросът е колко процента по-слабо ще са ефективни създадените антитела. РНК ваксините показаха над 94% ефективност срещу британския вариант, след което изследвания показаха, че ефективността спада до над 80% при заразяване с Делта варианта. Тук се очаква спадът да е доста повече, но имаме уверение от производителите на ваксини, че ако ефективността не е достатъчна, до 100 дни ще пуснат на пазара ваксини с променен състав, т.е. ще има ъпдейт на ваксините спрямо ситуацията“, обясни проф. Ива Христова и допълни, че антивирусните лекарствата също ще действат срещу новия вид на COVID-19.

Омикрон е тръгнал от Боцвана и ЮАР, след това е засечен в Хонконг, Австралия, Англия, Германия, Белгия, Холандия и Чехия. Разпространява се много бързо и дори единичните засечени случаи са притеснителни. Необходимо е затягане на мерките и сериозен контрол на вече съществуващите, отбеляза здравният експерт.

"Очаква ни следваща вълна и от нашето поведение зависи да е по-късно“, допълни проф. Ива Христова. Тя призова хората, които не са си поставили още първа доза да го направят бързо.

Евелина БРАНИМИРОВА