"Когато в рамките на едно десетилетие над половин милион души избягат от Албания и Косово, политиците търсят "спасение" в реториката за обединение. Те говорят едно пред албанците и друго в Брюксел и Вашингтон. На голямата сцена на световната политика те подписват всеки договор за отказ от промяна на границите, докато на малката местна сцена говорят големи думи. Трудно ли е да се разбере тази пародия? Не точно“, пише анализаторът Енвер Робели в материал за най-авторитетното прищинско издание Koha Ditore.

Отвъд теоретичните наблюдения за обединението на албанците, което предполага обединението на Република Косово с Република Албания, трябва да се има предвид това: и Косово, и Сърбия са гарантирали неприкосновеността на границите и са го направили чрез всички международни споразумения . Там се казва, че Косово декларира своята държавност със свободната воля на мнозинството от своите граждани. Не се казва, че това е измама за международната общност да се направи Косово независимо, за да се присъедини към Албания.

Желанието за обединение идва по-скоро в резултат на разочарованието в тези страни от престъпността и корупцията, отколкото от ясна визия за това какво предполага това обединение, доколко е възможно или до какво ще доведе в албанското пространство, особено в политически смисъл. Може ли да си представим обединението на Косово с Албания с настоящите граници на Косово? Желанията са едно, а реалността - друго.

Обединението на една нация на Балканите би събудило апетитите и на другите, независимо какво мислят албанците. Германия и Австрия живеят близо една до друга без никакви проблеми. Защо това трябва да е толкова трудно в случая с Косово и Албания? Не е. Косово е бе използвано злонамерено от популисткия парад в Тирана (и управляващата партия в Косово също има някои "заслуги“ за това).

Реториката на политиците по темата за обединението е празна. Ще имаме общ президент, казваше премиерът на Албания през 2018 г. Питал ли е някой за това? Това не е шега. Или може би е така, защото от една страна казвате "обединение, обединение“, а от друга страна Тирана е подписала всички международни договори за ненарушимост на границите (ОССЕ, НАТО, процесът на европейска интеграция). Косово направи същото.

Вместо реториката за обединение е по-добре да се говори за решаващи въпроси: защо и в двете страни свободата има смисъл само за малък "елит“, който разделя, краде и присвоява ресурси, докато останалите хора страдат от неравенство? Разделението вече се случи: "елитите" живеят отделно от гражданите, живеят в "специални села" близо до градовете, далеч от "лумпенпролетариата", който вижда света на богатите само когато отиват да доставят пица, прясна риба или за ремонт на електричество или канализация. Тъй като никой не се занимава с това огромно социално разделение, политиците намериха своята тема, за да забавляват хората: те казват обединение тук, но говорят съвсем различно в Брюксел и Вашингтон. Трудно ли е да се разбере тази пародия?“

***

Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич ще изпрати остро писмо в Брюксел, в което ще призове европейските служители да реагират на откритите изявления на Албин Курти за обединение между Косово и Албания, пише белградският ежедневник Informer и ще ги попита защо тогава не приемат Белград да говори за "сръбски свят“.

"Как е възможно Албин Курти постоянно да говори за обединение на Косово и Албания, и то съвсем открито, без никой в Европейския съюз да реагира на това?! Това означава ли, че ще мълчат така, ако някой от Белград започне да говори за обединение (на сърбите)? По кой принцип всичко е позволено на албанците и всичко забранено на сърбите?!“

Това попита публично президентът на Сърбия Александър Вучич, като обяви, че след завръщането си от Сочи, където се срещна с руския лидер Владимир Путин, ще изпрати писмо до Брюксел. Вучич посочи, че е готов да се осмели и да поиска обяснение дали това означава, че сърбите нямат право на същите стандарти.

Президентът Вучич обяви, че "първите положителни изненади“, когато става въпрос за оборудване на сръбската армия, ще бъдат показани след 15 дни и че гражданите ще могат да видят "големи изненади“ до март.

"Сърбия ще има несравнимо по-ефективна, по-бърза, по-добре оборудвана и въоръжена армия, отколкото някога е имала. Гражданите не трябва да се притесняват. Ние питали ли сме защо някой си е купил "Пейтриоти“, "гаубици“, хеликоптери с ракети "Хелфайър“? Убеден съм, че Хърватия се въоръжава заради Австрия, че няма нищо общо с нас. Мълчахме, следяхме всичко. Нямаме проблем с това. Имате право да се въоръжавате, но не ни казвайте как трябва да сме голи и боси“, обясни Вучич.

***

Белград. Сръбското държавно ръководство е приело стратегически документ за дългосрочното развитие на своите въоръжени сили, в което като потенциални противници са определени Албания, Косово, Хърватия и Босна и Херцеговина, пише прищинското издание Gazeta Express, позовавайки се на статия, публикувана в сръбския вестник Informer.

Стратегията очертава развитието на сръбската отбранителна система и отбелязва, че сръбските въоръжени сили "трябва да бъдат по-силни от всички други въоръжени сили на потенциално враждебни страни в региона, взети заедно“.

"Анализите показват, че към този момент ние сме около 65-70 процента по отношение на обединените въоръжени сили на Хърватия, Босна, Албания и Косово. Това обаче не е достатъчно. Новата стратегия цели да повиши сръбската армия поне на 110 процента от военната мощ в сравнение с тези четири страни през следващите години“, се отбелязва в документа.

***

Скопие. В понеделник премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с лидера на албанската партия "Алтернатива“ Африм Гаши, на която ще се разбере дали последният ще се присъедини към мнозинството в парламента на югозападната ни съседка, или в Събранието ще остане патовата ситуация от 60 на 60 народни представители, пише скопското издание "Слободен печат“.

Председателството на "Алтернатива“ в петък упълномощи Гаши да започне разговори с всички политически участници, премиера и евентуален нов кандидат за министър-председател, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза. Заев и Гаши се срещнаха преди това на 19 ноември.

На заседанието на Централния съвет на СДСМ, което също се проведе в петък, беше потвърдена оставката на Заев от лидерския пост в партията, но му беше дадена легитимност да води преговорите за парламентарно мнозинство.

Заев в изявление за "Телма“ относно това дали ще се оттегли от поста министър-председател сега и ще подаде оставката си в парламента, или ще се вслуша в искането на коалиционния си партньор ДСИ да завърши мандата си до 2024 г. подчерта, че всичко ще зависи от преговорите с Алтернатива и България.

"Първо трябва да приключат преговорите за парламентарно мнозинство с Алтернатива. Ако това бъде завършено и публично оповестено, ще бъде направена оценка със стабилното и увеличено парламентарно мнозинство, кога да влезе в парламента с процедура за избор на правителство с "Алтернатива“ и в зависимост от преговорите с България. Една от най-важните причини "Алтернатива“ да влезе в правителството е осигуряването на стабилно правителство и стабилно мнозинство заради началото на преговорите с ЕС“, заяви Заев.