Президентът на Сърбия Александър Вучич ще изпрати остро писмо в Брюксел, в което ще призове европейските служители да реагират на откритите изявления на Албин Курти за обединение между Косово и Албания, пише белградският ежедневник Informer и ще ги попита защо тогава не приемат Белград да говори за "сръбски свят“.

"Как е възможно Албин Курти постоянно да говори за обединение на Косово и Албания, и то съвсем открито, без никой в Европейския съюз да реагира на това?! Това означава ли, че ще мълчат така, ако някой от Белград започне да говори за обединение (на сърбите)? По кой принцип всичко е позволено на албанците и всичко забранено на сърбите?!“

Това попита публично президентът на Сърбия Александър Вучич, като обяви, че след завръщането си от Сочи, където се срещна с руския лидер Владимир Путин, ще изпрати писмо до Брюксел. Вучич посочи, че е готов да се осмели и да поиска обяснение дали това означава, че сърбите нямат право на същите стандарти.

Президентът Вучич обяви, че "първите положителни изненади“, когато става въпрос за оборудване на сръбската армия, ще бъдат показани след 15 дни и че гражданите ще могат да видят "големи изненади“ до март.

"Сърбия ще има несравнимо по-ефективна, по-бърза, по-добре оборудвана и въоръжена армия, отколкото някога е имала. Гражданите не трябва да се притесняват. Ние питали ли сме защо някой си е купил "Пейтриоти“, "гаубици“, хеликоптери с ракети "Хелфайър“? Убеден съм, че Хърватия се въоръжава заради Австрия, че няма нищо общо с нас. Мълчахме, следяхме всичко. Нямаме проблем с това. Имате право да се въоръжавате, но не ни казвайте как трябва да сме голи и боси“, обясни Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов