Чешкият президент Милош Земан назначи лидера на дясноцентристкия алианс Петр Фиала за министър-председател в неделя на церемония, която проведе от плексигласова кабина, след като даде положителна проба за COVID-19, съобщава Reuters.

Земан извърши церемонията по инаугурацията от плексигласова кабина, след като даде положителен тест за коронавирус. Земан, който пристигна в инвалидна количка, ескортиран от медик в пълна защитна екипировка, се зарази с вируса след шестседмичен престой в болница заради несвързано заболяване.

Фиала ръководи блок от пет центристки и дясноцентристки опозиционни партии, които спечелиха изборите през октомври, измествайки от власт досегашния премиер Андрей Бабиш и неговите съюзници.

Новото правителство ще трябва да се справи с нова вълна от коронавирусни инфекции, която заплашва да затрупа болниците и енергийна криза след срива на голям енергиен доставчик. Коалицията също така заяви, че планира да преработи държавния бюджет за 2022 г., за да намали големия дефицит.

"Новото правителство има много сложно време пред себе си и много предизвикателства... Искам то да бъде правителство на промяната за бъдещето“, каза Фиала на пресконференция.

Той очакваше кабинетът му да бъде назначен в средата на декември.

Новият премиер също призова хората да се ваксинират срещу COVID-19 и похвали медицинския персонал.

Хиляди противници на ваксинацията и правителствените антикоронавирусни мерки, като забрана на коледните базари, се събраха в Прага по-късно в неделя на протестен митинг.

58,5% от чехите са ваксинирани срещу коронавирус. Това се сравнява със средно 65,8% за Европейския съюз, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Превод и редакция: Иван Христов